28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Irak'a 6 milyar Dolarlık ihracat

Türkiye'nin Irak'a gerçekleştirdiği çimento ihracatının, 2008 yılı itibarıyla yaklaşık 6 milyar dolara ulaştığı bildirildi.

Kuzey Irak'a Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı üzerinden ihraç edilen çimentonun satışında hareketlilik yaşanıyor.

Irak'a giden kamyonların yüzde 70'i inşaat malzemesi taşırken yüzde 20'si gıda maddeleriyle yükleniyor. Geriye kalan yüzde 10'luk dilimi ise muhtelif eşyalar oluşturuyor.

İşgal sonrası yaraları sarmaya çalışan Irak'a, Türkiye'den gerçekleştirilen çimento ihracatı 2008'in ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 arttı. Türkiye'nin, Irak sınırına yakın bölgelerinde konuşlanmış çimento fabrikalarından gerçekleştirilen ihracat, Türkiye çimento sektörünün önemli kazanç kapıları arasında yer alıyor. Türkiye ekonomisi için önemli olan Irak'ın savaş sonrası yeniden yapılanmasında kullanılan 6 milyar dolarlık çimentonun Türkiye'den ithal edildiği belirtiliyor.

Habur Gümrük ve Gümrük Muhafaza Başmüdürü Mehmet Ulusoy, Türkiye'den Irak'a ihraç edilen çimentonun miktarında önemli artış olduğunu söyledi. Ulusuoy, "Şu an Kuzey Irak'a Habur üzerinden taşınan yükün yüzde 70'ni inşaat malzemesi (Çimento ve demir), yüzde 20'sini gıda (Un, yağ, makarna içecek maddeleri) geriye kalan yüzde 10'nunu ise muhtelif eşyalar (Elektronik eşya ve giyim) oluşturuyor" dedi.

Habur Gümrük ve Gümrük Muhafaza Başmüdürü Mehmet Ulusoy Kuzey Irak'a ihraç edilen çimentonun Türk ekonomisine büyük katkılar sağladığını sözlerine ekledi.

IRAK'IN EN BÜYÜK TEDARİKÇİSİ TÜRKİYE

Irak'ta iç savaşın halen devam ediyor olması, Irak'ın yeniden yapılanmasının önünü tıkamaya devam ediyor. Ülkede savaşın sürüyor olması nedeniyle, konut, fabrika, petrol üretim ve işleme tesisleri, liman, otoyol, baraj ve liman gibi büyük sivil yatırımlar henüz tam olarak gerçekleştirilemiyor. Irak'ta genellikle askeri tesis, yeraltı sığınakları gibi yapılarda kullanılan çimentonun en büyük tedarikçileri ise Türk çimento şirketleri.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2008 Perşembe 11:48:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?