Hiçbir sanayi tesisinin bulunmadığı Şırnakta, yeni istihdam alanı "tarım" olarak belirlendi. Şırnak Valisi Osman Güneş, tarımsal ürünlerin işlenmesini sağlayacak sanayi tesislerinin kurulabilmesi için tarımın gelişmesinin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
İşsizlik ve terör olayları sebebiyle kişi başı gelirin en düşük olduğu iller arasında ilk sıralarda yer alan Şırnakta, yeni istihdam alanı tarım olarak belirlendi.
Vali Güneş, amaçlarının Şırnakta sebze yetiştiriciliğini geliştirmek ve çiftçilerin gelirlerini artırmak olduğunu belirterek, "Meyveciliği Geliştirme Projesi başlattık. İl sınırları içerisinde proje kapsamında toplam 20 adet örnek meyve bahçesi kuruldu. Bahçelere toplam 2 bin 950 adet elma ve kayısı ağacı dikildi. Ayrıca mahsul fiyatına Tohumluk Temini Projesi başlatıldı. Verimi daha fazla olan 334 ton tohumluk buğday çiftçilerimize dağıtıldı. Bunun yanı sıra Bağcılığı Geliştirme Projesi kapsamında çiftçi vatandaşlarımıza bağların modernleştirilmesi ve uygun alanlarda bağ tesisi yapılabilmesi için bilgilendirme çalışmaları yapılarak, yüksek telli terbiye sistemiyle 12 adet bağ tesisi yapıldı" dedi.
Şırnakta sebze yetiştiriciliğini geliştirmek için çiftçilere 20 bin aşılı karpuz ve domates fidesi dağıtıldığını ifade eden Güneş, "Söz konusu sebze fidelerinin doğru şekilde dikilebilmesi için çiftçilere Tarım Müdürlüğünce teknik bilgi verilmektedir. İlimizde tarımsal faaliyetleri geliştirmeye çalışıyoruz. Verimi yüksek sebzelerin üretimini yaparak, çiftçiler hem kendi gelirlerini artıracaklar, hem de tarımsal faaliyetlere canlılık kazandıracaklar. Böylelikle ilimizde tarımsal ürünlerin işlenmesini sağlayacak sanayi tesislerinin de kurulabilmesi teşvik edilmiş olacaktır" şeklinde konuştu.
Şırnak Valiliği tarafından alınan 10 bin karpuz ve 10 bin domates fidesi olmak üzere toplam 20 bin adet aşılı karpuz ve domates fidesinin, Tarım İl Müdürlüğü tarafından çiftçilere dağıtımı gerçekleştirildi.