27
Mayıs
2024
Pazertesi
ŞIRNAK

İşsizlik başını aldı gidiyor

Şırnak’ta gün geçtikçe büyüyen işsizlik, vatandaşlara oldukça zor anlar yaşatıyor. Daha önce vatandaşların çok büyük bölümü geçimini kömürle kazanırken, ne yazık ki bugün kömür ocakları da kapanma riski ile karşı karşıya. Kömür ticaretinin çevre illerde yasaklanabileceği alınan duyumlar arasında yer alıyor.

Kömür ocaklarının işlevsizleşmesi karşısında sıkıntı çeken sadece işçi sınıfı değil. Kamyoncular da büyük sorunlar yaşıyorlar. Milyarlarca lira harcayarak alınan kamyonların çok büyük bölümü ne yazık ki bugün yük bulamayacak durumda. Mevcut yüklerin de yabancı kamyoncular tarafından taşınmakta olduğu gelen haberler arasında yer alıyor.

Mevcut kooperatifin bu konuda pek de aktif olduğunu söylemek mümkün değil. Çünkü başka illerde bu tür sorunlarla karşılaşmak neredeyse mümkün değil.

Doğru dürüst ekmek parası bulamayan bir çok vatandaş, ailesini alarak mevsimlik işlerde çalışmak üzere batıya göç ediyor. Çoğu insan bu durumu olumlu karşılarken, ne yazık ki bu Şırnak için büyük bir kayıptır.

Gönül isterdi ki Şırnak'ta da istihdam alanları geniş olsun ve vatandaşlarımız başka illere göç etmesin. Ne yazık ki böyle bir şansımız yok.

Çok çocuklu ailelerin sorunu daha da büyük. Yıllardan beridir Şırnak için başlı başına sorun olan bu konuda vatandaşın hala yeteri derecede duyarlı olmadığı görülüyor. İşsizlik oranının yüzde 6.1 olduğu Şırnak’ta bir çok hanede 10’dan fazla çocuk görmek mümkün.

Ne yazık ki bir çok hanede gelir kıtlığı yaşanırken, aynı ortamda büyümek zorunda kalan çocuklar da mahrumiyet yaşıyor. Çocukların büyük bölümü okutulamazken, okuyanların da çoğu en fazla lise diploması alabiliyor. Ya sonrası...

Yine işçilik ve işsizlik boy gösteriyor. "Ne olacak bu çocukların hali?" diye soran birileri olmayacak mı?

Mevsimlik işçi olarak batı illerine göç eden bir çok aile ne yazık ki kış aylarını dahi naylon çadırların altında geçirmek zorunda kalıyor. Çoğu da bulundukları yerlerde ikinci sınıf insan muamelesi görüyorlar. Bir çok yerde horlanan ve dışlanan insanlarımızın ekmek derdinden başka ne sorunları olabilir ki? İşsizlik oranı her geçen gün artarken, "Ne olacak bu memleketin hali?" diye düşünmekten kendini alıkoyamıyor insan. Nereye varacak sonumuz?

 

 

Mehmet Selim Yalçın - Kenthaber / Şırnak
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2005 Salı 14:06:51
Güncelleme :26 Nisan 2005 Salı 14:20:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?