19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

KETEM kansere karşı bilinçlendiriyor

Şırnak Devlet Hastanesi bünyesinde açılan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), her gün farklı bir mahallede bulunan 20 yaş ve üstü kadınları meme ve rahim ağzı kanseri konularında bilgilendiriyor.

KETEM sorumlusu Dr. Çiğdem Çağdaş, kanserle ilgili sinevizyonlu sunum yaparak kadınları bilgilendirdi.

Dr. Çiğdem Çağdaş, sunumda, 'Erken tanı için tarama yöntemleri nelerdir, meme kanseri nedir ve rahim ağzı kanseri nedir' konularında bilgi verdi. Şırnak Devlet Hastanesi bünyesinde açılan KETEM, Şırnak'ta her mahallede bulunan 20 yaş ve üstü kadınları meme ve rahim ağzı kanseri konularında bilgilendiriyor. KETEM Sorumlu Hekimi Çiğdem Çağdaş, il merkezinde toplantı ve sağlık taramalarının 2 hafta süreceğini, daha sonra ilçelerde taramalara başlayacaklarını belirtti.

Dr. Çağdaş, "Kanser, dokuları oluşturan hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Normal hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmelerinde başlıca etkenler, kimyasal maddeler, ultraviyole ve iyonizan radyasyon gibi fiziksel ajanlar ve virüslerdir. Sigara akciğer kanseri başta olmak üzere, ağız boşluğu, hava yolları (Larinks), böbrek, idrar kesesi, rahim ağzı (Serviks) ve pankreas kanserlerinin gelişiminden sorumlu tutulmaktadır. Kanserin yol açtığı tüm ölümlerin yüzde 30'u sigara ve diğer tütün ürünlerine atfedilmektedir. Sigaranın zararlı etkileri beraberinde alkol alındığında daha da artmaktadır. Yanlış beslenmenin bütün kanserlerin yüzde 35'inden sorumlu olduğuna inanılmaktadır. Şişmanlığın; prostat, kalın barsak, menopoz sonrası meme kanseri ihtimalini arttırdığına dair veriler mevcuttur" dedi.

Dr. Çağdaş, "Meme kanseri için 40 yaş ve üzerindeki kadınlar her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalı, yılda bir kez doktor muayenesi ve mamografi yaptırmalıdır. 20-39 yaşındaki bayanlar ise her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalı, 3 yılda bir de mamografi yaptırmalıdır. Rahim kanseri içinse cinsel olarak aktif olanlar ve 18 yaşın üzerinde olanlar yılda bir kez PAP testi ve pelvik muayene yaptırmalı. Ardışık üç muayene normalse daha seyrek yapılabilir. Prostat kanseri içinse 50 yaş ve üzerindeki erkekler yılda bir kez doktor muayenesi ve PSA (Prostat Spesifik Antijen) testi yaptırmalıdır" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2009 Çarşamba 13:22:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?