19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

KETEM'den ücretsiz kanser taraması

ŞIRNAK KETEM SORUMLU HEKİMİ BOZKURT VATANDAŞLARI MUAYENEYE ÇAĞIRDI

Şırnak Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlu Hekimi Patoloji Uzmanı Dr. Korkut Bozkurt, sağlık güvencesi olan ya da olmayan tüm vatandaşlardan herhangi bir ücret talep etmediklerini söyledi.

Bozkurt, "Bütün masraflar tamamen devlet tarafından karşılanıyor. Vatandaşlarımızın gelip muayene olmaları kendileri açısından faydalı olacak. Vatandaşın KETEM'de yapacağı taramada herhangi bir sağlık problemi varsa bu sayede ortaya çıkmış olacak" dedi.

Patoloji Uzmanı Dr. Korkut Bozkurt, KETEM'in amacının kanseri erken dönemde daha belirti vermeden önce yakalamak ve tespit etmek olduğunu söyledi. Bozkurt, "KETEM'in ikinci amacı da halkı bilinçlendirmek. Bayanlarımız kendi kendine meme muayene yapabilecek duruma gelecek ki bu kanseri erken yakalayabilecek. Yöntem aynı zamanda hastanın daha konforlu yaşamasını sağlayacak. Bu sayede vatandaşlarımız kanserden tamamen kurtulacak. İkinci önemli noktası da kanser harcamaları çok fazla ilerlemiş, kanser

durumları devlete çok fazla külfet getiriyor. Başlangıç aşamasında çok düşük meblağlar tutuyor. Daha önceki aylarda yaklaşık ortalama 300 kişi kanser taramasından geçirildi. Bizim buradaki amacımız halkı daha çok bilinçlendirmektir. Şu anda 50-69 yaş grubundaki bayanlara meme kanseri taraması yapıyoruz. 30-60 yaşındaki bayanlarda (selvis kanseri dediğimiz) rahim ağzı kanseri taraması yapıyoruz. Erkeklerde ve bayanlarda ise 50-70 yaş gurubunda dışkıda kanser taraması yapıyoruz. 35 yaş üzeri bayanlar ve 50 yaş üzeri erkeklerin KETEM'e başvurması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Dr. Bozkurt, "İlk etapta sağlık personellerini bilgilendirerek sağlık personeline meslek içi eğitim verilecek. Daha sonraki aşamalarda meslek grupları ve muhtarların yardımı ile salonlarda eğitim toplantıları düşünüyoruz. Tüm Şırnak halkına mektup göndererek KETEM'e davet ederek gerekli muayenelerin gerçekleştirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2010 Salı 11:12:01
Güncelleme :16 Şubat 2010 Salı 16:24:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?