28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Kırmızı Medrese restore edildi

Cizre ilçesinde 'İnanç Parkı Projesi' kapsamında restore edilen ve içinde ünlü Kürt şair Melaye Ciziri'nin türbesini de barındıran Kırmızı Medrese'de çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı.

Cizre Belediyesi ile Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin ortaklaşa yürüttüğü ve Avrupa Birliği'nin (AB) destek verdiği 'İnanç Parkı Projesi' kapsamında Kırmızı Medrese'de yürütülen restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.

2006 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında Cizre'ye gelen AB Proje İzleyicisi Burak Boysan ve Bitlis Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, incelemelerde bulundu. Restorasyon çalışmaları hakkında Boysan ve Erarı'ya bilgi veren yetkililer, peyzaj ve yol çalışmaları dışında restorasyon çalışmalarının bittiğini kaydetti.

Proje Koordinatörü İlçe Özel İdare Müdürü Faruk Özervarlı ise, Kırmızı Medrese'nin etrafında bulunan evlerin kamulaştırma çalışmalarına 2 milyon YTL harcandığını belirterek, proje bitimine kadar kamulaştırma harcamalarının 5 Milyon YTL'yi bulacağını ifade etti. Çalışmaları yerinde inceleyen Boysan ve Erarı, bir iki eksiklik dışında restorasyon çalışmalarının güzel bir şekilde tamamlandığını kaydetti.

Kırmızı Medrese'nin restore edilmesinin ardından kazandığı estetik görünüm Cizrelilerin de gözünden kaçmıyor. 1508 yılında yapılan medrese Kürtçe divanlarıyla ünlü tasavvuf şairi Melaye Ciziri'nin türbesini de içinde barındırıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2008 Cumartesi 16:55:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?