28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Köye Dönüş Projesi'ne devam

2002 yılından bu yana 13 ilde uygulanan 'Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi' için Şırnak'ta da çalışmalar yapılıyor. Dün Valilik toplantı salonunda yapılan proje bilgilendirme toplantısında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programın'ca (UNDP) hazırlanan projenin Müdürü Ercan Balcı katılımcılara proje ile ilgili bilgi verdi. 

13 ilde uygulanmaya başlayan Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında dün Şırnak Valiliği Köye Dönüş Bürosu tarafından proje bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Şırnak Vali yardımcısı Abdullah Akdaş'ın başkanlık yaptığı toplantıya Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Proje Müdürü Ercan Balcı ile kamu kurum ve kuruluş yetkilileri katıldı. Toplantıda yerinden edilmişlerin köylere dönmeleri ile ilgili sinevizyon eşliğinde sunum yaptı. Proje için Valilik olarak 2002 yılında çalışmalara başladıklarını belirten Akdaş,"Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi 13 ilde uygulanıyor. Köye dönüşleri sağlamak için 2002 yılında başlattığımız çalışmalarımız devam ediyor. Köye dönüşleri sağlamak sadece Şırnak Valiliği'nin değil ayrıca dolaylı olarak kamu kurumlarımızın da görevidir. Bu sorun yıllardır Şırnak'ın temel sorunlarındandır. İnşallah bu problemi birlikte aşacağız" dedi. 

Şırnak'ta köye dönüşler için ilk çalışmaların 2002 yılında başladığını söyleyen Akdaş, "5233 sayılı yasa çerçevesinde vatandaşlarımızın zararları oluşturulan zarar tespit komisyonlarınca tespit edilmiş ve çalışmalarımız halen devam etmektedir. Zarar tespit edilen miktarın bugüne kadar yüzde 35'ni bitirmiş durumdayız. Şu anda bile hangi köy ne kadar boşaltıldı onu hesaplıyoruz. 2002 yılından beri İl Özel İdaremizin gelirlerinden köye dönüş için 5 milyon 675 bin TL bağışlanmış ve 2009 yılına kadar bunun 2 milyon 359 bin TL'si zarar tespiti edilen vatandaşlarımıza dağıtılmıştır. Geriye kalan parayı da bireysel olarak değil de köylerimizin yol, içme suyu, sağlık ve okul ihtiyacına harcayacağız. Ayrıca İl Özel İdaremiz köylerimizdeki diğer altyapı çalışmalarını da özveri ile sürdürecektir" şeklinde konuştu. 

Toplantıda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Proje Müdürü Ercan Balcı sinevizyon eşliğinde yaptığı sunumda şu açıklamalarda bulundu:
"Şırnak zor coğrafi şartları olan bir ildir. Önemli bir çalışma başlatmak için buraya geldik. Ankara'dan bize söylenen, gidip orada göç etmiş vatandaşlarla birebir görüşmemiz istendi. Projenin uygulanacağı 13 il için eylem planları hazırlanacak. Yani proje sizlerin yetkileri ile şekil alacak. Projeyi uyguladığımız pilot ilimiz olan Van dahil 14 ilde çalışmalarımız olacak. Proje kapsamında köye dönmek isteyen vatandaşlarımıza yardımcı olmayı hedefliyoruz. Ayrıca köye dönmek istemeyen vatandaşlarımızın ise kente entegrasyonunu sağlayacağız. Bunun için her yöre için ayrı ayrı eylem planları hazırlayacağız. Projelerde katılımcı bir tutum sergileyeceğiz. Ayrıca hazırladığımız projenin sürdürülebilir olmasını da sağlayacağız. Daha sonra İçişleri Bakanlığımızın desteği ile ulusal bir eylem planı hazırlanacak. Bu illerde uygulandıktan sonra göç alan illerimizi de kapsayacak şekilde projeyi genişletebiliriz." 

Birlemiş Milletler'in, köye dönüş projesi kapsamına alınan vatandaşları, "Yerinden edilmiş kişiler olarak" tarif ettiğini söyleyen Balcı, "Birleşmiş Milletler genel olarak köylerin boşaltılmasını silahlı çatışmalar, yaygın şiddet hareketleri, doğal ya da insana dayalı faaliyetlere bağlıyor. Birleşmiş Milletler ülke içinde yerinden olma konusunda yol gösterici ilkeler hazırlamıştır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2009 Salı 12:11:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?