19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

Köylüye çamur suyu işkencesi

Küresel ısınmaya bağlı olarak kuraklığın etkisini gösterdiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde su kaynakları kuruyunca binlerce yerleşim biriminde içme suyu problemi yaşanıyor. Şırnak'ın Cizre ilçesine bağlı köylerde belediyenin vermiş olduğu suyun kaçak kullanılması üzerine 7 köyün içme suyu kesilince köylüler çamurlu suyu kullanmak zorunda kaldı. Savcılık kararıyla su vanalarını kapatan belediye yetkilileri ise köylülerin şikayeti üzerine konunun muhatabının Valilik ve Kaymakamlık olduğunu söyledi.


Altı yıl önce Cizre Belediyesi ve Kaymakamlığı'nın desteği ile köylü vatandaşların su sıkıntısını gidermek amacıyla döşenen boru hattının resmi protokolü olmadığı için su şebekesinin vanaları Cizre Belediyesi tarafından Savcılık kararıyla kapatılınca, Yukarı Holan mezrası, Aşağı Holan mezrası, Grikova mezrası, Kriş mezrası, Seyran Tepe, Bozalan ve Havuzlu köylüleri susuz kaldı. Susuz kalan köylüler yetkililerden su sorununa çözüm bulması için yardım beklediklerini ifade ettiler. Yaşanan su sorunu nedeni ile Cizre Belediye Başkan Vekili Ahmet Dalmış bir açıklama yaparak, ''Konunun muhatabı biz değiliz, Kaymakamlık ve Valiliktir'' dedi.


Belediye binasında basın açıklaması yapan Başkan Vekili Ahmet Dalmış, ''İlçe merkezinde su sıkıntısı yaşanırken suyun bağ ve bahçelerin sulanmasında kullanılmasını hiçbir vicdan kabul etmez'' şeklinde tepki göstererek, "Belediye olarak savcılığa yaptığımız başvuru sonucunda 7 köye giden kaçak su hattı kesilmiştir. Savcılığın verdiği karar ile köylere giden su hatlarının kaçak olduğu tespiti yapılmıştır. Çünkü köylülerin Çağlayan su hattından çektikleri boru hatlarının hiçbir şekilde resmi protokolü yoktur. Söz konusu köylerin muhtarları ile defalarca görüştük ve uyardık. Gönül isterdi ki köylerde yaşayan tüm vatandaşlarımıza da su verelim. Ama ilçeye gelen su kaynakları oldukça kıt" şeklinde konuştu.


7 köydeki sorun nedeni ile savcılığa dilekçe verdiklerini belirten Dalmış sorunun muhatabının artık kendileri değil Cizre Kaymakamlığı ve Şırnak Valiliği olduğunu söyledi.

KÖYLÜLER ÇAMURLU SU İÇİYOR
Belediye tarafından içme suyu kesilen köylüler derelerden akan sağlıksız suyu içmek zorunda kalıyor. Eşeklerle kilometrelerce mesafeden köye su taşıyan yöre halkı yaz ortasında yapılan su kesintilerine tepki gösteriyor. Yukarı Holan köylülerinden Mehmet Algun, "Bundan altı yıl önce Dr. Mesut Tüzün'ün Belediye Başkanlığı döneminde Cizre Kaymakamlığı ile birlikte köylerdeki su sıkıntısını gidermek için bu hat çekildi. Fakat bundan 10 gün önce Cizre Belediyesi suyumuzu kesince dört mezra ve üç köy susuz
kaldı. Su ihtiyacımızı karşılayamadığımız için köyün aşağısından geçen ve tamamen çamurlu olan su kaynağından su ihtiyacımızı karşılıyoruz. Ama bırakın o su ile bulaşık yıkamayı elinizi bile o suya sokmak istemezsiniz. Çaresiz kaldığımız için o çamurlu suyu değerlendiriyoruz ve dolayısı ile çocuklarımız yüksek ateşten hastalanıyor. Çok zor durumdayız, su vanalarının açılmasını istiyoruz" diye konuştu.
(AY-AYŞ-CMH-Y)

iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 10:54:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?