28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Koyun kırkma makinesine tam not

Şırnak Tarım İl Müdürlüğü tarafından Şanlıurfa'dan getirilen koyun ve kuzu kırkma makinesine çiftçiler tam not verdi. Yıllardır makasla koyun ve kuzularını kırpan çiftçiler koyun kırkma makinesinin kendilerine büyük kolaylık sağlayacağını belirttiler.

Şanlıurfa Ceylan Pınar Tarım İşletmesi'nden Şırnak Tarım İl Müdürlüğü tarafından getirilen koyun ve kuzu kırkma ustası Menduh Akgeyik, Şırnak merkez Kumçatı beldesi Çavuşhan Mahallesi'nde Şırnaklı çiftçilere yeni koyun ve kuzu kırkma makinesini tanıttı.

Akgeyik, makineyle kuzuların nasıl kırkacağını uygulamalı olarak çiftçilere gösterdi. Koyun ve kuzu sürüsünün toplandığı alanda çiftçiler eski ve yeni yöntemle koyunları kırparak yarıştılar. Heyecanlı geçen yarışmada yeni çıkan koyun ve kuzu kırkma makinesi kuzuyu daha erken kırparak, teknolojinin gücünü gösterdi. Yeni makineyle her şeyde olduğu gibi koyun ve kuzu kırkmada da çağ atladıklarını belirten koyun ve kuzu kırkma Ustası Menduh Akgeyik, "Makasla artık kırkmanın bir anlamı kalmadı. 1-2 dakikada bir koyunu kırkarken neden 5 dakikada uğraşalım ki? Bu makineyle daha temiz daha rahat kırkıyoruz ancak dikkatsiz kullanıldığı zamanda koyuna zarar verebilir" dedi.

Çiftçilerden Faysal Abay, "Yıllardan beri eski yöntemle, yani makasla koyun ve kuzularımızı kırkıyorduk. Artık yeni makine çıkmış, biz de yeni makineyi kullanacağız. Daha rahat ve daha temiz kesiyor. Hayvanlar eskiden çektikleri eziyeti artık çekmeyecek" diye konuştu.

"Her şeyde teknolojinin ilerlediği gibi kuzu kırmada da makine çıkmış" diyen çiftçilerden İdris Bayar ise, "Makineyle ustalığa gerek yok. Herkes kullanılabilir. Çok kullanışlıdır. Eski yöntem olan makas yani Kürtçe'de cev ustasını bulmak çok zordu. Makasla bir koyun kırparken yeni çıkan makineyle iki tane koyunu kırkabiliyoruz. Yeni çıkan makineyle hayvanlarda can acıtma olayı yok. Ama eski yöntemle hayvanların canı acıtılıyordu, derileri kesiliyordu. Bundan sonra biz artık eski yöntemle yaptığımız koyun ve kuzu kırkmayı yapmayacağız. Artık yeni makineyle yapıp teknolojinin nimetlerimden yararlanacağız" şeklinde konuştu.

Tanesi bin 200 TL'den 10 tane koyun ve kuzu kırkma makinesi aldıklarını belirten Şırnak Tarım İl Müdürü Sedat Sami Eren ise, şunları söyledi: "İlimizde 500 binin üzerinde küçükbaş hayvan bulunuyor. Teknoloji ile kırkma işlemi daha faydalıdır. Makineleri almamızdaki temel sebep eski yöntemle yapılan kırkma işlemi hayvanlara zarar veriyordu. Bu makineleri alıp halkımızın hizmetine sunduk. Bundan sonra eğiteceğimiz personellerimle hem daha rahat hem de daha sağlıklı bir şekilde hayvanlar kırkılacaktır."

iha
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 13:16:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?