28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

'Kuzu Kırkma ve Yayla Festivali'

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde Belediye tarafından düzenlenen 'Geleneksel 4. Kuzu Kırkma ve Yayla Festivali' renkli görüntülere sahne oldu. DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, festivali uluslararası alana taşımak istediklerini söyledi.


Bin 850 rakımlı Laleşi yaylasında gerçekleştirilen festivale Demokratik Toplum Partisi (DTP) Milletvekilleri de katıldı. Festivalde havai fişek gösterisi büyük beğeni topladı. Şırnak, Cizre, Silopi, İdil ve çevre köylerin yanı sıra bölgeden ve Türkiye'nin birçok bölgesinden vatandaş, festivale iştirak etti. Kuzu Kırkma ve Yayla Festivali'nde vatandaşlar geleneksel oyunlar oynadı.


Kato Dağı'nın bin 850 rakımlı Laleşi yaylasında Beytüşşebap Belediyesi tarafından düzenlenen ve 4 gün süren festivale, DTP Şırnak Milletvekilleri Hasip Kaplan ve Sevahir Bayındır, Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak, Beytüşşebap Belediye Başkanı Faik Dursun, Cizre Belediye Başkanı iken görevinden uzaklaştırılan Aydın Budak ve Diyarbakır'ın Sur Belediye Başkanı iken görevinden alınan Abdullah Demirbaş, İdil Belediye Başkanı Resul Sadak, Diyarbakır'ın Kayapınr Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra kapatılan DEP eski Milletvekili Selim Sadak ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Beytüşşebap Belediye Başkanı Faik Dursun, festivalin 200 yıllık geçmişi bulduğunu belirterek, "Amacımız eğlenmekle beraber dostluğu ve kardeşliği perçinlemek. Festivali seneye Feraşin yaylasında kutlayarak artık enternasyonal platforma taşıyacağız. Bu geleneği sürdüreceğiz. Yaptığımız çalışmanın amacı geçimi hayvancılık olan dar gelirli vatandaşın sorunlarına dikkati çekmektir. Festivalde arıcılık ve kilimcilik gibi alanlarına da dikkati çekmek istiyoruz" dedi.


Festivalde konuşan DTP Milletvekili Hasip Kaplan ise, Beytüşşebap 4. Kuzu Kırkma ve Yayla Festivali'nin barış ve kardeşliğe vesile olmasını diledi. Milletvekili Kaplan, "Seneye festivali inşallah enternasyonal alana taşıyarak, artık dünyanın çeşitli ülkelerinden davetlilerle gelip kutlayacağız. Festivalin ikinci gününde üzücü bir olay yaşandı. Bizim provokasyonlara gelmememiz gerekiyor. Biz barıştan yanayız, kardeşlikten yanayız" ifadelerini kullandı.


DEP eski Milletvekili Selim Sadak da, yıllardır barış özlemiyle yaşadıklarını belirterek, "Biz savaştan, yıkımdan, huzursuzluktan yana değiliz. Bizi ziyaret eden Beytüşşebap Kaymakamı'na, İlçe Jandarma Komutanı'na ve Emniyet Müdürü'ne barış çiçeği anısına birer çiçek hediye ettim. Onlar da artık bu çiçekleri en üst makamlara göndersinler ve desinler ki artık Beytüşşebap halkı barış istiyor" şeklinde konuştu.
Kuzu Kırkma ve Yayla Festivali'nde vatandaşlar geleneksel oyunlar oynayarak doyasıya eğlenirken, 'Koyun kırkma', 'En iyi peynir', 'En iyi yoğurt' kategorilerinde düzenlenen yarışmalarda dereceye girmek için hünerlerini sergiledi.
Belediye Başkanlarının jüriliğini yaptıkları kuzu kırkma, en iyi peynir ve en iyi yoğurt yarışmalarında dereceye girenler çeşitli hediyeler ile ödüllendirildi.
Her türlü alışverişin yapılması ve ihtiyacın karşılanması için festival alanında seyyar lokantalar, mini büfeler, cay ocakları ve berber bölümleri hazırlandı. Festival alanının çeşitli noktalarına su hatları çekilerek vatandaşların rahat bir şekilde su ihtiyaçlarını karşılamaları sağlandı.

iha
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2008 Salı 13:09:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?