28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Mağdur şoförlere destek

Yaklaşık üç aydır Habur Sınır Kapısı’nda bekletilen 74 araç şoförü, isyan etti. Şoförlerle birlikte Habur’a gelen Silopi, Cizre, İdil, Midyat, Nusaybin, Mardin ve Kızıltepe Şoförler Odası Başkanları bir açıklama yaparak, şoförlerin çektiği sıkıntılara bir son verilmesini istedi.

Habur Sınır Kapısında üç ay bekletilen 74 araç şoförü, gümrükte sıkıntı yaşadıkları bu duruma artık bir son verilmesini istedi. 3 ay boyunca çektikleri sıkıntıları anlatan araç şoförleri; “ Aşırı sıcaklar altında bekletiliyoruz. Aşırı hava sıcaklığı yetmezmiş gibi akşam sivrisinekler yüzünden uyuyamıyoruz. Sıcak altında araçlarımız bozuluyor. Araçlarımız güneş altında kaldığı için renkleri soluyor. Lastiklerimiz patlıyor.”ifadelerini kullandılar. 

TPİK Habur Depo Müdürlüğü Önünde eylem yapan şoförlere Silopi Şoförler Odası Başkanı Heşar Haşimoğlu, Cizre Şoförler Odası Başkanı Haşim Elçi, İdil Şoförler Odası Başkanı Ahmet Ariç, Midyat Şoförler Odası Başkanı M. Zeki Ayyıldız, Nusaybin Şoförler Odası Başkanı M.Şerif Yakşi, Mardin Şoförler Odası Başkanı İhsan Semen ve Kızılte Şoförler Odası Başkanı Bedran Şahin’den destek geldi. Burada bir açıklama yapan Silopi Şoförler Odası Başkanı Heşar Haşimoğlu; 

“19 Haziran’dan beri 74 araç, Habur Gümrük Kapısında yük altında bekletilmektedir. Bu araçların bekletilme nedenleri taşıdıkları petrol ürününün bozuk çıkmasındandır. Oysa şoförlerin dilinden bu araçlar İskenderun Toros dolum tesislerinde gümrük nezaretinde aynı gece yüklenip kurşunlanarak yola çıkarılmıştır ve bu kurşunlar Habur gümrüğünce sökülmüş, numune alınmış ve bu numunelerin tahlili sonunda bu yüklenen malın bozuk olduğu saptanmıştır. Bu durum nakliyeci esnafımız sorumlu tutulup mal sahibi firma tarafından mahkemeye verilmiş olup yargıya intikal etmiştir. 

Yaklaşık üç(3) aydır Habur Gümrüğünde bekletilen araçların sahiplerince mal sahibi firmadan bekleme ücreti talepleri kabul görmeyip maddi ve manevi olarak büyük bir zarara uğramışlardır. 

100 ile 130 bin YTL ön ödeme cezası ile mağdur edilen şoför esnafımızın bu cezanın altında kalacak durumda değillerdir. Mal sahibi firmanın malına sahip çıkması ve (3)üç aydır bekleyen araç sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi için, beklenen her günün bekleme ücretini ödemesi gerekmektedir. Mağdur edilen şoför esnafımız araç sayısı 1-2 veya 5 araç değil ki nasıl olurda aynı firmanın ve değişik taşımacı 7 firmaların taşıdığı 74 araç taşımacı firmalar nerde rafineri bulup ta bu malı nasıl değiştirmişlerdir. 

İskenderun da gümrük nezaretinde 1 değil her araçta en az 7 adet kurşun bulunmaktadır ve bu kurşunlar sağlam olduğuna göre nakliyeci esnafımız enjektörle mi bu malı çekip yerine başka madde koymuşlardır haliyle buda mantığa ters düşmektedir. 

Yükleme yerinde ve dolum tesislerinde şoför esnafımıza neden numune örneği verilmemiştir bu da düşündürücü bir harekettir. Bizler Silopi, Cizre, İdil, Midyat, Kızıltepe, Nusaybin, Mardin odaları olarak mal sahibi firmaya sesleniyoruz. Gelip mallarına sahip çıkarak esnafımızın mağduriyetini gidersinler. Bizler oda olarak her zaman esnafımızın yanındayız. Haklarını savunmak için değil, Habur’a gerekirse esnafımızla Ankara’ya kadar yürürüz.” ifadelerini kullandı.
M.Selim Yalçın - Kenthaber / Şırnak
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2006 Salı 11:12:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?