28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Medreseye ziyaretçi akını

Şırnak'ın Cizre ilçesinde restorasyon çalışmaları tamamlanan Abdaliye Medresesi yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. 

Cizre'de restorasyon çalışmaları bu sene tamamlanan Abdaliye Medresesi ziyaretçi akınına uğradı. 1437 yılında yaptırılan ve 'Cizre İnanç Parkı Projesi' kapsamında restorasyonu yapılan medrese yıkılmaktan kurtarıldı. Abdaliye Medresesi'nin alt bölümünde 1450-1451 yıllarında aşkları beşeri aşktan ilahi aşka dönüşen Cizre beyi Mir Zeynuddin'in kız kardeşi Zin ile divan katibinin oğlu olan Mem ve onların gerçek hayatta kavuşmasına izin vermeyen Beko'nun türbesi bulunuyor. İşte bu tarihi yapılar yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Özellikle aşkları beşeri aşktan ilahi aşka dönüşen Mem ile Zin'in bulunduğu Mem U Zin türbesine turistler daha büyük ilgi gösteriyor. Cizre Kaymakamlığı'nın Cizre İnanç Parkı projesi kapsamında restore ettiği Abdaliye Medresesi hakkında bilgi veren İlçe Özel İdare Müdürü ve İnanç Parkı Projesi Koordinatörü Faruk Özervarlı, ''Bu projenin en büyük amaçlarından birisi inanç turizmine katkı sağlamak idi. Yerli ve yabancı turistlerin il ve ilçemize gelerek ilimizin, ilçemizin tarihini ve kültürünü daha iyi tanımasını sağlamaktı'' dedi. 

Bu konuda ilçenin daha çok tanıtıma ve bilgilendirmeye ihtiyaç duyduğunu belirten Özervarlı, ''Bu yapıların yıkılmaktan kurtulmasında emeği olan herkese teşekkür ediyorum'' şeklinde konuştu. 

Bundan yıllar önce Cizre'ye geldiğini belirten ve İzmir'de ikamet eden Halil Batar, ''Bu tarihi mekanların yıkıldığını ve yok olduğunu sanıyordum. Fakat 17 yıl aradan sonra tekrar bu mekanları gördüğümde büyük bir değişim ile karşılaştım. Bu yapıların restore edilip yıkılmaktan kurtulduğunu görmek bana büyük mutluluk yaşattı'' diye konuştu. 

Restorasyon çalışmasından sonra ziyarete açılan tarihi mekan özellikle hafta sonları ziyaretçilerin akınına uğruyor.

iha
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 14:52:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?