28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Öğretmenlere verem savaş semineri

'1-7 Ocak Verem Savaş Eğitimi ve Propaganda Haftası' nedeniyle Şırnak Öğretmenler Evi'nde öğretmenlere yönelik seminer düzenlendi.

Öğretmen Evi toplantı salonunda 62. Verem Savaş Eğitimi ve Propaganda Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen seminere il merkezinde görev yapan okul yöneticileri ile çok sayıda öğretmen katıldı. Seminerde Şırnak Verem Savaş Dispanseri Sorumlu Hekimi Dr. Recep Niğdelioğlu ile Tüberküloz Cemiyeti İl Koordinatörü Ömer Kaçmaz sinevizyon eşliğinde sunum yaptı. Dr. Recep Niğdelioğlu, verem hakkında şu bilgileri verdi:
"Verem, 'Mycobacterium Tuberculosis' denilen bir basille oluşan, tedavi edilmezse ölümle de sonlanabilen, bulaşıcı bir hastalıktır. Verem dünyada ve ülkemizde çok ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Verem erişkinlerde bulaşıcı hastalıklardan ölümün ikinci nedenidir."

Türkiye'de tüberküloz hastalığının bu yüzyılın ilk yarısında çok büyük bir salgına neden olduğunu belirten Niğdelioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülkemizde tüberküloz bir numaralı ölüm nedeni idi. Yürütülen yoğun verem savaşı çabaları sonucunda durum değişmiştir. Tüberküloz artık önemli bir ölüm nedeni değildir. Fakat Türkiye'de 10 ile 20 milyon arası bir nüfusun enfekte olduğu, yani vücutlarında verem mikrobu olduğu hesaplanmaktadır. Bu insanların yüzde 5-10'nu yaşamlarının bir döneminde verem hastası olacaklardır. Ülkemizde kayıtlı hasta sayısı giderek azalmaktadır. Fakat kayıt dışı hastalar nedeni ile gerçek veremli hasta sayısının yılda 25-30 bin olduğu tahmin edilmektedir. Verem mikrobu, güneş görmeyen ortamlarda havada uzun süre canlı kalabilir. Güneşten gelen ultraviyole ışınları verem mikrobunu kısa sürede öldürür."

Sinevizyon eşliğinde yapılan sunumda verem hastalığının nasıl bulaştığını da açıklayan Niğdelioğlu, "Verem'in bulaşması hastaların aksırma, öksürme ve konuşmaları sırasında havaya yayılan mikropların sağlam kişiler tarafından solunması ile oluşur. Öksürürken ağzımızı kapatmalı, yerlere tükürmemeliyiz. Ayrıca çatal, kaşık ve eşyalarla bulaşma olmaz" dedi.

Seminerin 2. bölümünde, Tüberküloz Cemiyeti İl Koordinatörü Ömer Kaçmaz, Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) konusunda bilgi verdi. Kaçmaz, "Doğrudan gözetimli tedavi stratejisi, tüberküloz kontrolü, verem savaşı için önerilen stratejidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 1991'de tanımlanmıştır. Doğrudan gözetimli tedavi uygulamasında hastanın ilacı hangi kurumun gözetiminde içeceğini dispanser hekimi hasta ile beraber tespit eder. Hastanın istemediği bir kurumda DGT yapılmaz" diye konuştu.
Seminerlerin hafta boyunca Şırnak merkez ve ilçelerinde devam edeceği bildirildi.

İha
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2009 Cuma 15:58:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?