28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Pek çok buluşa imza atan dahi

ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ'NDE DÜNYANIN İLK SİBERNETİK BİLGİNİ OLAN EBU'L-İZ EL CEZERİ ANLATILDI

Araştırmacı-Yazar Abdullah Yaşın'ın konuşmacı olarak katıldığı söyleşide ünlü bilim adamı Ebu'l-İz El Cezeri konu edildi. Kendini bu ünlü bilim adamını tanıtmaya ve ismini ölümsüzleştirmeye adayan Yaşın, katılımcılara Ebu'l-İz El Cezeri'yi her yönüyle anlattı.

Şırnak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün düzenlediği söyleşiler dizisinin ilki üniversitenin konferans salonunda gerçekleştirildi. Araştırmacı -Yazar Abdullah Yaşın'ın konuşmacı olarak katıldığı söyleşide ünlü bilim adamı Ebu'l-İz El Cezeri konu edildi.

Kendini, birçok kişinin tanımadığı bu ünlü bilim adamını tanıtmaya ve ismini ölümsüzleştirmeye adayan Abdullah Yaşın, katılımcılara Ebu'l-İz El Cezeri'yi her yönüyle anlattı. Bilgisayarın temellerini atan alim, fen ve teknik adamı, robot, saatler, su makineleri, şifreli kilitler, şifreli kasalar, termos, otomatik çocuk oyuncakları gibi 60 makinenin mucidi ve dünyanın ilk sibernetik bilgini olan Ebu'l -İz El Cezeri o dönemki icatlarıyla; asırlar sonra bile söyleşiye katılanları hayrete düşürmeyi başardı. Katılımcılar tarafından büyük bir dikkatle dinlenen Yaşın konuşmasında; Ebu'l-İz El Cezeri 'nin 6 bölümden oluşan eserinden ayrıntılarıyla bahsetti.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2010 Salı 11:38:05
Güncelleme :2 Mart 2010 Salı 19:09:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?