19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

'Şal Şapik' kursları tekrar açıldı

Şırnak'ta unutulmaya yüz tutan 'Şal Şapik' giyimini canlandırmak için 1 usta ve 12 çırak var güçleriyle çalışıyor. 

Bir Şal-Şapik takımının 8-10 günde dikildiği belirtilirken bir takımın 400 YTL, ceketin ise 250 YTL'den satıldığı bildirildi. 

Şırnak Valisi Ali Yerlikaya'nın desteği ile Halk Eğitim Merkezi'nde Şal-Şapik ve kilimcilik kursları tekrar açıldı. Külliye Camii'nde 1 usta ve 12 çırakla zamana direnen Şal-Şapik sanat ustaları, sipariş üzerine çalıştıklarını belirtiler. 

Külliye Camii'nde bir araya gelen 1 usta, 12 çırak hem mesleklerini yaşatıyor, hem de el sanatlarını gelecek nesillere aktarmaya gayret ediyor. Halk Eğitim Merkezi Müdürü Bahattin Durgun, ''Şal-Şapik ve kilimcilik kurslarımıza Şırnak Valisi Ali Yerlikaya'nın desteği ile başladık. Bu iki kursumuzun 2 yıl aradan sonra tekrar başlayacak olması hem beni hem de öğrencilerimi çok sevindirdi. Bu iki kursa çok sayıda öğrencimiz katılacak. Yani kurslara katılacak öğrenciler hem el sanatı öğrenecek hem de ailesine maddi destek sağlamış olacak" ifadelerinde bulundu. 

Şırnak yöresine ait Şal-Şapik sanatının yüzyıllara dayandığını belirten usta Beşir Şat, "Ezelden beri dedelerimiz tarafından bize bırakılan Şal-Şapik sanatını yaşatmaya çalışıyoruz. Şal-Şapik sanatını Valimizin desteğiyle yürütüyoruz. Ancak Şal-Şapik sanatını yaşatmak için daha çok destek verilmesi gerekiyor'' şeklinde konuştu.
Şal-Şapik kumaşının yüzyıllar önce sadece bölgede dokunduğunu ve bu mesleği babalarından öğrendiklerini söyleyen Beşir Şat, "Şal-Şapik ezelden beri yöre giysisi olarak tanınmıştır. Şırnak eski Valisi Osman Güneş tarafından Şırnak İli ve İlçelerini Geliştirme Vakfı (ŞIRGEV), Halk Eğitim Merkezi ve Avrupa Birliği (AB) desteğiyle bu yörenin giysisi olarak yaşatılmaya çalışıldı. Bu vesileyle 25 kişi 20 ay ekmek yedi. Şu an ben ve 12 çırak burada çalışıyoruz. Bunu daha ileriye götürmemiz için daha çok yardım edilmesi gerekiyor. Bu sanat daha ileriye gitsin. Şırnak halkı bu elbiseyi tanıyor" diye konuştu. 

Şal-Şapik takımının bir usta tarafından 8-10 günde dikildiğini belirten Şat, bir takımın 400 YTL, ceketin ise 250 YTL'den satıldığını söyledi. 

Şal-Şapik sanatıyla çırak olarak uğraşanlar ise, "Yaptığım işten memnunum. Bir meslek sahibi olduk. Bunun için bu sanatı yaşatmaya çalışacağız. Şal-Şapik takımını yaklaşık 10 günde bitirebiliyoruz. Bu sanatımızı devam ettirmeye çalışacağız. Ancak sanatımızı yaşatmak için devletimizin bize daha çok yardım edilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandılar.

iha
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2008 Pazartesi 15:26:20
Güncelleme :15 Aralık 2008 Pazartesi 16:54:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?