19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

Selin bilançosu: 1 milyon YTL zarar

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde sel felaketinin ardından hasar tespit çalışmaları devam ederken, 3 kişinin boğularak hayatını kaybettiği selden 489 ailenin etkilendiği belirtildi. 

Kaymakamlık bünyesinde oluşturan kriz masasından yapılan açıklamaya göre, sel nedeniyle 3 vatandaşın hayatını kaybettiği, ilçe merkezinde 2, Ortaköy Köyü'nde 1 olmak üzere toplam 3 evin kullanılamaz hale geldiği bildirildi. İlçede Zarar Ziyan Tespit Komisyonları'nca yapılan çalışmalar sonucunda toplam 489 hanenin selden etkilendiği belirlendi. Çiftlik ve Buğdaylı köylerinde ise hasar ve ihtiyaç tespit çalışmalarına halen devam edildiği belirtilen açıklamada, yardım çalışmalarıyla ilgili olarak şunlar kaydedildi: 

"İlçede yıkılan ve zarar gören kamu binalarıyla diğer binaların zararlarının tespiti için Bayındırlık Bakanlığı Bayındırlık İl Müdürlüğü'nce komisyonlar oluşturulup, ilçe merkezi ve köylerde çalışmalara devam edilmektedir. KÖYDES kapsamında yapılan 11 tesiste toplam 1 milyon 72 bin YTL'lik maddi hasar tespit edilmiştir. İlçemizde zarar gören tarım alanları, bağ bahçe ve hayvanları tespit amacıyla Tarım İl Müdürlüğü'nde komisyon oluşturulmuş olup, çalışmalarına devam edilmektedir. Kızılay tarafından Buğdaylı Köyü'nde 50, Çiftlik Köyü'nde 50 ve Ortaköy Köyü'nde 50 olmak üzere toplam 150 tane çadır kurulmuştur. Kaymakamlık tarafından her gün yeterli miktarda kuru gıda satın alınarak, sıcak yemek çıkartılması için Kızılay'a teslim edilmektedir. Kızılay da, bu malzemelerle Buğdaylı, Çiftlik ve Ortaköy köylerinde kurduğu seyyar mutfaktan sıcak yemek dağıtımı yapmaktadır. Şırnak Valiliği tarafından gönderilen 2 adet itfaiye aracı, vatandaşların temiz içme suyu ihtiyacını karşılamak için zarar gören köylerle ilçe merkezinde sürekli su dağıtımını yapmaktadır." 

İlçe merkezinde 650 adet battaniye ve 100 adet yatak dağıtıldığı belirtilen açıklamada, "Bugüne kadar 6 bin 650 adet ekmek, 8 bin 280 adet dürüm ve 10 bin adet 1.5 litrelik su dağıtımı yapılmıştır. İlçe merkezinde gıda ve giyecek dağıtımı 1 Kasım 2006 tarihinden itibaren mahalle muhtarları, polis memurları ve Zarar Ziyan Tespit Komisyonları tarafından sürekli yapılmaktadır. Ortaköy Köyü'ne 150 kuru gıda paketi, 827 çift ayakkabı ve 300 kişiye elbise; Çiftlik Köyü'ne 100 gıda paketi, 273 çift ayakkabı ve 300 kişiye elbise; Buğdaylı Köyü'ne 100 kuru gıda paketi, 300 çift ayakkabı ve 300 kişiye elbise dağıtımı yapılmıştır. Ortaköy Köyü'nde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 99 aileye, aile başı 350 YTL olmak üzere toplam 34 bin 650 YTL nakdi yardım dağıtılmıştır. Silopi Kaymakamlığı Acil Yönetim Merkezi tarafından 12 adet damperli kamyon, 4 adet CSP tipi kepçe, 1 adet greyder piyasadan temin edilerek, temizlik, stabilize, mal taşınma ve serilme işlerinde kullanılmaktadır. Zarar gören vatandaşların taşınması ve bölgede kalan vatandaşlara yardımların ulaştırılması için 3 adet otobüs, 10 adet traktör ve 5 adet kamyonet kiralanmıştır. Kamu binalarıyla vatandaşlara ait binaları basan su ve çamurların boşaltılması için 1 adet vidanjörle 1 adet balçık makinesi temin edilerek, boşaltma işlemlerine devam etmektedirler" denildi. 

Erzurum Acil Kurtarma Ekibi'nden 27, Siirt ekibinden 4, Van ekibinden 10 olmak üzere toplam 41 kişinin ilçede çalışmalara devam ettiği ifade edilen açıklamada şu bilgiler verildi: 

"Erzurum ve Van acil kurtarma ekiplerinden 1'er adet vidanjör gönderildi. Köy Hizmetleri, alanında çalışmalara devam etmektedir. Şırnak Valilik makamından acil ihtiyaçlar için 50 bin YTL nakit gönderildi. Birleşmiş Milletler Silopi Temsilciği tarafından 100 yatak ve 100 battaniye yardımı yapıldı. Kızılay tarafından 175 çadır, 100 rulo yatak, bin battaniye ve 3 seyyar mutfak temin edildi. Silopi 23. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı tarafından Habur-Siyahkaya arası sınır yolunda zarar gören 5 menfez geçici olarak onarılarak geçişlere açılması sağlandı. Askeri bağlık ekiplerince Çalışkan ve Görümlü beldelerinde sağlık taraması yapıldı. Silopi İlçe Jandarma Komutanlığı da, Kızılay'ın çadır kurma ve yemek dağıtma işlerinde yardımlar yapmaktadır. CEYTAŞ, Çalışkan ve Görümlü beldelerinde toplam 10 aileye 1 ay yetecek miktarda gıda paketleri dağıtmıştır. Ayrıca, Görümlü Beldesi'nde tankerlerle temiz su dağıtımını yapmaktadır." 
İHA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2006 Çarşamba 14:08:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?