28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Sigarada 4 bin zehir var

Şırnak'ın İdil ilçesinde Halk Eğitim Merkezi (HEM) ve Yeni Mahalle muhtarlığının ortaklaşa düzenledikleri 'Sigaranın Zararları' konulu panel büyük ilgi gördü.


İdil Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda (YİBO) düzenlenen panele Şırnak Devlet Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. Halil Çiftçi, İlçe Milli Eğitim Müdürü M. Emin Bozkuş, HEM Müdürü Bülent Dayanan, İdil Devlet Hastanesi Müdürü Şerif Zan, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda İdilli vatandaş katıldı. Halk Eğitim Merkezi ile birlikte düzenledikleri panel hakkında açıklama yapan Yeni Mahalle Muhtarı Mehmet Selim Zeyneloğlu sigaranın zararlarını bir kez daha anlatmak için böyle bir panel düzenlediklerini belirterek, "Sigaranın günlük hayatımızda insanlara verdiği hem maddi hem de manevi zarar ile birlikte insan vücudundaki zararlarını anlatmak, gençlerimizi, çocuklarımızı, yetişkinlerimizi bu konuda bilinçlendirmek, sigara içen kişilere sigarayı bıraktırmak, sigara içmeyen kişileri de sigaradan uzak tutmak için böyle bir girişimde bulunduk. Organizasyonu HEM müdürlüğü ile düzenleyip vatandaşlarımızı ve gençlerimizi bilinçlendirmek istedik" dedi.

Yeni Mahalle Muhtarı Mehmet Selim Zeyneloğlu, konuyla anket ve araştırma yaptıklarını İdil'in yüzde 45'inin sigara bağımlısı olduğunu tespit ettiklerini kaydederek, "Yaklaşık olarak üç aydır bu konu üzerinde çalışıp sigara içen ve içmeyen 500 kişi ile görüşüp bir araştırma yaptık. Bu araştırma kapsamında İdil'in yüzde 45'inin sigara içtiği belirlendi. Buna göre 6-12 yaş arasında yüzde 9, 12-18 yaş arası erkeklerde yüzde 70, 12-18 yaş arası bayanlarda yüzde 60, elli yaş üzeri erkeklerde yüzde 35 ve elli yaş üzeri bayanlarda yüzde 9 kısmının sigara içicisi olduğu tespitlerimiz arasında yer aldı. Bunu paraya çevirdiğimizde İdil'de günde 19 bin 900 YTL para sigaraya gidiyor. Aylık maliyeti 597 bin YTL, yıllık maliyeti 7 Milyon 164 bin YTL'ye tekabül ediyor. Peki sigaraya harcanan bu para ile İdil'de neler yapılabilir? Bir tuğla fabrikası açılıp insanlara istihdam alanı oluşturulabilir. İki adet sekiz derslikli ilköğretim okulu, dört adet park ve yeşil alan, bir adet okul öncesi eğitim için ana okulu ve yaklaşık maddi durumu düşük olan bin öğrenciye maddi yardım, sigaraya harcanan bu parayla yapılabilir. Biz de bu konuda vatandaşlarımızı bilinçlendirmek için sigaraya karşı bir kampanya başlatmayı uygun gördük. İlk önce İdil'de başlattığımız 'Sigara içmeyen bir kişinin sigara içen bir kişiyi sigarayı bırakmaya ikna kampanyası'nı daha sonra il genelinde ve ardından da Türkiye genelinde devam ettirmeye çalışacağız" şeklinde konuştu.


İdil YİBO'da düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Şırnak Devlet Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Halil Çiftçi sigara insan hayatını karartan bir madde olduğunu ifade ederek, "Sigaradaki zehirler dört binin üzerindedir. Bizler sadece bunların birkaçını bilebiliyoruz, zift, nikotin, fare zehiri, böcek ilacı, petrol atığı buna benzer dört bin çeşit zehir sigarada bulunmaktadır. Parkinson temelinde de sigaranın zararları yatmaktadır. En büyük zararları ise özellikle kulak, burun, boğaz
üzerindeki etkileri ciddi boyuttadır. Şu an bu konuşmayı yaparken bile dünyada üç kişi sigaradan dolayı hayatını kaybediyor" ifadelerini kullandı.
Sigaranın zararlarının konu olarak ele alındığı panelde Opr. Dr. Çiftçi, 'Sigaraya nasıl başlanır, sigaradaki başlıca zararlı maddeler, sigaranın insan vücuduna verdiği zarar, sigaranın solunum sistemindeki zararları' konularında panele katılanlara detaylı bilgi verdi.

..
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2008 Cumartesi 18:46:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?