19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

Silopi'de okul aşı günleri

Silopi Sağlık Grup başkanlığı tarafından başlatılan okul aşı günleri ilköğretim okullarında uygulanmaya başlandı. Uygulama kapsamında binlerce öğrenci aşı olacak.

İlçe merkezi ve köylerde bulunan Tüm okulları tek tek dolaşan sağlık görevlileri uygulama kapsamında tüm öğrencileri aşılıyorlar. Çocukların iğneden korkması nedeniyle zor anlar da yaşayan görevliler bazı öğrencileri ikna etmek için uzun süre uğraştılar.

Aşılama sırasında birinci sınıf öğrencileri kendilerinden geçerek ağladıkları görüldü.

Sağlık Personelleri Zor Anlar Yaşadı

Özellikle 1. sınıf öğrencilerinin korkulu gözlerle takip ettiği çalışmalar kısa sürede tamamlandı. Aşı çalışması sırasında aşıdan korkan ve aşıdan korkan öğrencileri izleyerek bu duruma gülen öğrenciler, sınıfta eğlenceli dakikalar yaşanmasını sağladı.

İlköğretim Okulu 1’nci sınıfında okuyan öğrencilere difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tetanos ve çocuk felci aşısı, 3–4–5–6–7 ve 8’nci sınıfında okuyan öğrencilere Hepatit-B aşısı yapılıyor. 8’nci sınıf öğrencilerine ayrıca difteri ve tetanos aşısı da uygulanıyor. Aşıları her sağlık ocağı, kendi bölgesindeki okullarda gerçekleştiriyor. Aşı yapılan öğrenciler, aşı sonrası evlere gönderilmiyor. Yetkililer, bu aşıların ertesi gün tatili gerektiren aşılar olmadığını belirttiler. Yani, aşı sonrası gün öğrencilere okul var.

Özellikle çocuklarda aşının çok önemli olduğunu belirten ilçe Sağlık Grup Başkanı Doktor Cihan Tavar ‘Okul Aşı Günleri’ ile ilgili açıklamasında “Aşılar, çocuklarımızı bulaşıcı hastalıklardan, sakatlıktan ve ölümden korur. 2007–2008 öğrenim yılında tüm çocuklarımızın eksik aşılarını tamamlayacağız. Tüm velilerimizden okulda aşı uygulaması yapılacağı günü çocuklarını aşı kartı ile göndermesini istiyoruz. Buna göre çocuklarımızın eksik aşılarını tamamlıyoruz” dedi.

Çocuklarımız Hepatit-B’ye Karşı Aşılanmış Olacak

Başkan Tavar Hepatit-B Kontrol Programı kapsamında ilköğretime devam eden çocukların aşılanması yönünde tavsiye kararı aldığını söyledi. Bu aşının 1998 yılında rutin aşı şemasına girdiğini ancak aşılama oranlarının ilk yıllarda düşük seyretmesi nedeniyle bu yaş grubundakilerde eksik aşılı çocuk bulunabileceği göz önüne alınarak, 1999 doğumlulardan itibaren aşılama başlatılmasına karar verildiğini, geçen öğretim yılında 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin Hepatit-B'ye karşı aşılanmaya başlandığını bildirdi. Bu yıl 7. ve 8. sınıf öğrencisi olan ve geçen yıl iki doz aşıları yapılan bu çocukların kalan tek dozlarının yapılarak aşılarının tamamlanacağını kaydeden Tavar, “Bu öğretim yılında ayrıca ilköğretim okullarında 3-4-5-6-7 sınıflarda okuyan öğrenciler de Hepatit-B'ye karşı aşılanacak. İlk doz aşının yapılmasının üzerinden bir ay geçtikten sonra ikincisi, 6 ay sonra da üçüncüsü yapılacak. Böylece bu yaş grubundaki tüm çocuklarımız Hepatit-B'ye karşı aşılanmış olacak” diye konuştu.

Kızamıkçık Aşısı Da Yapılıyor

Geçen yıl ayrıca, Kızamıkçık ve Konjenital Rubella Sendromu Kontrol Programı kapsamında ilköğretim 8. sınıf öğrencilerine kızamıkçık, 1. sınıf öğrencilerine de kızamık-kızamıkçık-kabakulak (KKK) aşısı uygulandığını kaydedildi. Yeni öğretim yılında da 3 ve daha üst sınıflarda okuyan tüm öğrencilere kızamıkçık aşısı yapıldığı belirtildi.

Kadir Barış - Silopi / KENTHABER
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 13:22:17
Güncelleme :19 Kasım 2008 Çarşamba 13:26:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?