19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

Silopili öğrencinin başarısı

Şırnak'ın Silopi ilçesinde eğitim gören Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu öğrencisi Mert Minareci'nin 'Bu Benim Eserim Projesi' kapsamında icat ettiği 'Mıknatıs bağlantılı elektrik devreleri' projesi Ankara'da yapılacak finalde yarışacak.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından ilköğretim öğrencileri arası araştırma projesi kapsamında 8 ilin katılımı ile yapılan '4. Ulusal Bu Benim Eserim Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışması'nda dereceye giren 60 proje arasında bölge birinciliği kazanan Silopi Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu öğrencisi Mert Minareci, 'Mıknatıs bağlantılı elektrik devreleri' projesi ile Türkiye finallerine katılacak.
Minareci'nin, danışman öğretmeni Dilek Erdoğan rehberliğinde hazırladığı 'Mıknatıs bağlantılı elektrik devreleri' isimli projesi 12-14 Mayıs 2009 tarihleri arasında Ankara'da yapılacak final sergisinde yer alacak.

'Mıknatıs bağlantılı elektrik devreleri' projesinin sahibi Mert Minareci, projesinin laboratuar çalışanları için kolaylık amacı taşıdığını söyledi. Minareci, "Laboratuar çalışanları için kolaylık amacı taşıyan bir proje hazırladım. İlk bakışta normal bir elektrik devresini andıran projem de elektrik devresi ile ilgilenen kişilerin takdirini kazandıracak ufak yenilikler taşımakta. Proje laboratuarda elektrik devresi ile ilgilenen kişilerin sık sık karşılaştığı kablolardaki iletim deformasyon vb sorunlara
çok pratik bir çözüm getiriyor. Proje iletken bakır kabloların ucuna yatay bir vida ve vidanın uç kısmına da küçük çelik mıknatıslar eklenerek hem görsel hem de kullanım açısından gözle görülür bir rahatlık sağlamaktadır. Kabloların birbiri ile eklenilmesinde büyük kolaylık getirdiğini düşündüğüm bu projem ile gerek paralel gerekse de seri bağlı devrelerin bir iki saniye içinde kurulmasını sağlamaktadır'' dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 13:00:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muhammet karahan IP: 85.106.86.xxx Tarih : 23.12.2010 21:41:42

bence çok başarılı değil benim ki mesela bazı kadınların çamışırları yağmurdan ıslanmıyacak benimki suyu aygıtlayan bir cihaz olacak suyu aygıtlayınca bırandayla bıranda kapanacak ve kadınların çamaşırları ıslanmayacak!!!