19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

Sinema filminin gala gecesi yapıldı

Silopi ilçesinde çekimleri yaklaşık 8 ayda tamamlanan 'Doğuda acı bir hayat' filminin galası yapıldı.

Gala gecesinde filmin yönetmeni oyuncular ve teknik ekip hazır bulundu. Gala gecesi ile birlikte sinema filminin CD satışları da başladı.

Sinema salonu bulunmayan 11 il arasında yer alan Şırnak'ta çekilen filmin sahneleri yaklaşık olarak 8 ay sürdü. Silopi Grand Hotel sponsorluğunda yapılan filmin galasına Silopi Belediye Başkanı Muhsun Kunur, CHP Şırnak İl Başkanı Çınar Ökten, Görümlü Belediye Başkanı Fikret Özdemir, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, işadamları esnaf ile çok sayıda vatandaş katıldı. Evlilik kurumunun abartılı düğün masraflarından dolayı işlemez hale geldiğini, gençlerin artık bu masraflar yüzünden evlenemeyecek durumda olduklarını, evlenenlerin de borç batağında bulunduklarından dolayı yanlış yola sapabileceği konusunu ele alan filmin galasına yoğun ilgi gösterildi.

Galanın açılış konuşmasını yapan filmin başrol oyuncu Ayşe Kaya, filmin yapımında emeği gecen herkese teşekkür ettiklerini söyleyerek Şırnak halkından büyük destek beklediklerini ifade etti.

'Doğuda acı bir hayat' filminin Genel Yayın Yönetmeni Nasır Özden ise sanatsever gençler olarak, hiçbir ideolojik fikir veya siyasi kişi ya da kurumların güdümünde olmaksızın, tamamen tarafsız ve insancıl amaçlarla sanat icra ederek 'Doğuda acı bir hayat' filminin çekimlerini tamamladığını söyledi. Özden, maddi sıkıntılardan dolayı filmin çekiminde teknolojik anlamda eksiklikler olduğunu ekledi.

Özden, şunları belirtti:

"Silopi'de sanat adına kıt imkanlarla da olsa bir ilki gerçekleştirmek için yola çıktık. Hiçbir maddi çıkar gözetmeksizin sadece sanat yapmak, sanat üretmek düşüncesiyle bu işe başladık. Yorucu ve çok emek isteyen bu çalışmamızın şu an meyvesini yememizin mutluluğu ve sevinci içindeyiz. Film çekmeye, Silopi'de sanatı icra etmeye 2004 yıllarında başladık. Çektiğimiz filmler kendi aramızda amatörce komedi filmlerdi. 2007 yılında 'Silopi'de Hayat 3' film çalışmamız biraz daha profesyonel 5 skeç ve 24 dakikalın kısa metrajlı bir filmden oluşuyordu. Biz hala profesyonelce çekimler yaptığımızı iddia etmiyoruz ama sizin de bilmenizi isteriz ki bütün olumsuzluklara rağmen Silopi'de kıt imkanlarla böyle bir çalışmaya başlamak, hele bir de alnının akıyla da çıkmak hiç kolay olmadı. Bizim temel gayemiz insanlara faydalı olmaktır, bundan ötesi bizim için boştur. Sayın misafirler emin olun bizler bu filmi çekene kadar çok büyük sıkıntılar çektik. Filmin her karesinde saatlerce emeğimiz vardır. Bundan dolayı hiç kimse sanat işlerinin boş olduğunu sanmasın. Silopi'de işsiz bir sürü gençlerimizin çok güzel hayalleri vardır. Bu gençlerimizin ellerinden tutulduğu takdirde çok büyük başarılara imza atacaklarına inanıyoruz. Burada Silopi sanatsever gençler adına basın aracılığıyla bütün Türkiye'ye seslenmek istiyorum. Sayın kardeşlerimiz inanın güzel Şırnak'ımız terör bölgesi değil tam tersine insanlığın türediği, bilimin, fennin, sanatın ve sanatçının memleketi ve aynı zamanda Kuran-ı Kerim'de de ifade edildiği gibi Cudi Dağı, Nuh'un gemisini hala sırtında taşımakta ve yer altı maden bölgesidir. Eğer tam olarak araştıracak olursanız bir zamanlar sadece Botan bölgesinde yani günümüz Cizre'de bir milyona aşkın insan yaşıyordu. Unutmayalım ki Şırnak ili de Türkiye'nin bir parçası ve İstanbul, İzmir ne ise Şırnak da odur. Şırnak halkının dışarıda abartılarak hep kötü lanse edildiği apaçık ortada olup bu kuru bir iftira olduğu gibi Şırnak halkına bir hakarettir de. Şırnak'a malum nedenlerden dolayı ataması yapılan memurlar dahi buraya gelmemek için istifa ediyorlar. İstifa etmeyip ağlayarak gelen ama gelip burada yaşadıktan sonra ve Şırnaklı halkın sıcak ve dost elini gördükten sonra tayini çıktığındaysa ağlayarak gitmektedir. Biz sanatsever gençler olarak bu imajı kırmak için profesyonel oyuncu-yönetmen olmadığımız halde bu çektiğimiz film ile insanların kafalarında Şırnak imajı değişir ve sanat ile gündeme gelen bir Şırnak olur diye bütün gayretimizle çalıştık. Bugüne kadar hep kötü imajlarla etiketlendirilen güzel memleketimiz Şehr-i Nuh'un, eski destansı geçmişini ve eski itibarını bir nebze de olsa sanatla tekrar kazandırmak adına hepiniz hoş geldiniz. Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi; 'Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz. hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat sanatkar olamazsınız. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.' "

Belediye Başkanı Muhsun Kunur ise Silopili sanatsever gençleri kutladığını söyleyerek sanata her zaman destek vermeye hazır olduklarını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 15:08:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?