19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

Şırnak Lisesi'nde verem semineri

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERE

Her yıl Ocak ayının ilk haftası kutlanan "Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası" nedeniyle Şırnak Lisesi'nde öğrenci ve öğretmenlerine seminer verildi.

"Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası" münasebetiyle Şırnak Lisesi'nde öğrenci ve öğretmenlerine seminer veren Verem Savaş Dispanseri Sorumlu Hekimi Dr. Elif Karamahmutoğlu, veremin tedavi edilmezse ölümle de sonlanabilen bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyledi. Dr. Karamahmutoğlu, Şırnak merkezde 13, Cizre'de 26, Beytüşşebap'ta 2, Uludere'de 3, İdil'de 10 ve Silopi'de 21 olmak üzere Şırnak ve ilçelerinde toplamda 75 verem hastası olduğunu söyledi. Veremin dünyada ve ülkemizde çok ciddi bir halk sağlığı

sorunu olmaya devam ettiğini vurgulayan Karamahmutoğlu, "Verem erişkinlerde bulaşıcı hastalıklardan ölümün ikinci nedenidir. Dünya nüfusunun üçte biri verem basili ile enfektedir. Verem basili ile enfekte olanların yüzde 10'unun yaşamlarının bir döneminde verem hastası olma ihtimali vardır. Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon yeni hasta ortaya çıkmakta, 1,7 milyon insan veremden ölmektedir. Türkiye'de 10-15 milyon arası insanın vücutlarında verem mikrobu olduğu tahmin edilmektedir. Verem mikrobu, güneş görmeyen ortamlarda havada uzun süre canlı kalabilir. Güneşten gelen ultraviyole ışınları verem mikrobunu kısa sürede öldürür" dedi.

Verem hastalığının nasıl oluştuğu ile ilgili de açıklamalarda bulunan Dr. Karamahmutoğlu, "Solunum yoluyla alınan verem mikrobu verem enfeksiyonuna yol açar. Enfekte olanların yüzde 5'i 1-2 yıl içinde aktif verem hastası olur. Enfekte olanların yüzde 5'inde ise verem mikrobu vücutta sessiz olarak bekler. Vücut direncinin düştüğü durumlarda, vücutta beklemekte olan verem mikrobu çoğalarak verem hastalığına yol açar" diye konuştu.

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERE
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2011 Çarşamba 10:55:01
Güncelleme :5 Ocak 2011 Çarşamba 16:36:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?