19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

Şırnak'ta Ahilik Haftası etkinlikleri

Şırnak'ta ilk kez Ahilik Haftası kutlandı. Esnaf ve Sanatkar Odalar Birliği ile Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği Ahilik Haftası kutlama programı Cumhuriyet Meydan'ında gerçekleştirildi.

Atatürk Anıtına çelenklerin konmasıysa başlayan törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Etkinlikte Ahilik geleneği ve bu geleneğin temsil ettiği düşünce biçimi anlatıldı. Programa Şırnak Valisi Ali Yerlikaya, Belediye Başkanı Ahmet Ertak, Şırnak Üniversitesi Rektör Prof. Dr Ali Akmaz, kurum müdürleri, esnaf başkanları, sivil toplum örgüt temsilcileri, esnaflar, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Programda bir konuşma yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Süleyman Seven, Ahilik geleneğinin sosyal ve kültürel kökenleri ile ilgili bilgiler verdi. Başkan Seven "Ahilik toplumda yaşayan herkesi birbirine yaklaştıran, dost edindiren ve dayanışma kurulmasını sağlayan bir olgudur. Ahiler toplum içindeki kıymetli bağlar kurulmadığı veya sahip olunan değerler kaybedildiğinde birliğin ve bütünlüğün parçalanacağı bilincindedir" dedi.

Seven sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ahilik zenginliğe karşı alınmamıştır; ancak şımarıklığa, israfa, tembelliğe ve miskinliğe karşıdır. Ahilikte çalışan herkes, kendi kazancıyla yaşamaya alışmışlardır. Yani üretmeden, çalışmadan gayri ahlaki bir usul ile para kazanma ve zengin olma yalları, tamamen ahilikte kapalıydı. Bu ahilikte, bir ahlak ve kural haline gelmiştir. Bunun için herkesin mutlaka bir mesleği ve işi olmalıydı. Ahilikte el açıp halkın kutsal duygularını sömüren, başkalarının sırtından geçinmeyi alışkanlık haline getiren bu tür zümrelere karşı mücadele ederdi. Ahilik tüm bu değerleri kaynaştıran ve hayata geçirilmesini sağlayan bir yeniliktir. Yani bir toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur olup, müşterek değerlerin korunması mümkündür. Bu anlayışa göre din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit muamele yapılmıştır. Bunun sonucu olarak, ahilik sivil toplum kuruluşlarının en eski bir modelidir. Ahiler daima toplum yararına hizmet yapmışlardır."

Konuşmaların ardında okullarda düzenlenen kompozisyon, şiir ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri Şırnak Valisi Ali Yerlikaya, Belediye Başkanı Ahmet Ertak, Şırnak üniversitesi Rektör Prof. Dr Ali Akmaz tarafında verilirken, en yaşlı esnaf ve en genç esnafın ödüllerini ise İl Emniyet Müdür Salih Gökalp ve Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Süleyman Seven verdi. Şırnak Lisesi'nin halk oyunları gösterisinin ardından programa katılan davetliler, Atatürk Çay Bahçesinde öğle yemeğinde buluştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 13:43:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?