19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

Şırnak'ta ender bulunan semender

Şırnak'ta, türüne az rastlanır bir semender (kuyruklu kurbağa) türü bulundu.

Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Biricik, Kerem Tatar adlı vatandaşın Şırnak'ın Sümbül Dağı civarında ot toplarken görüp evine götürdüğü hayvanın nadir görülen bir semender olduğunu tespit etti.

Prof. Dr. Murat Biricik, bu hayvanın dağlık alanlarda özellikle kar sularının erimesiyle nisan ve mayısta ortaya çıkan bir semender türü olduğunu söyledi. Semenderin bu mevsimde eşleşmek için dışarı çıktığını, daha sonra da kaybolduğunu ifade eden Biricik, "Özellikle kar suyunun erimesiyle oluşan derelerde ortaya çıkarlar. Bunların tamamı koruma altındadır.

Alınması, satılması ve yurtdışına çıkarılması yasak olan bir hayvandır." dedi. Dr. Biricik, Doğu ve Güneydoğu ile Toros Dağları'nın yüksek yerlerinde rastlanabilen bu hayvanları toplayarak yasadışı yollardan yurtdışına çıkaranlar olduğunu belirterek, vatandaşların bunlara karşı duyarlı olması gerektiğini söyledi. Tatar, topladığı semenderleri evinde beslediğini ve bu konuda yardıma ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2008 Salı 05:16:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?