19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

Şırnak'ta yayla krizi

Yayla yasağı olduğuna dair gazetelere açıklamada bulunan hayvan sahiplerine Şırnak Valisi Osman Güneş yanıt verdi.

Güneş, Şırnak yaylalarını sadece Şırnak halkının kullanabileceğini, vatandaşın topraklarında yabancı istemediğini söyledi. Şırnak yaylalarına çıkmak üzere başka illerden geldikleri belirtilen hayvan sürülerine geçiş izni verilmedi.

Uludere-Beytüşşebap yol ayrımında bekletilen sürülerin geri dönmeleri istenince, sürü sahipleri büyük tepki gösterdi. Sürü sahiplerinden Mustafa Keklik, "Şırnak’a bağlı Silopi, İdil, Cizre ve komşu il Siirt'teki 80 bin koyun açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya" dedi.

Mağdur durumdaki 500 aile, "Üç bin ton sütümüzün yok olması tehlikesiyle karşı karşıyayız. Yaklaşık iki ay önce Sayın Başbakanımız halka açık konuşmasında valilere seslenerek, üreticilere yardımcı olunması konusunda çağrıda bulunmuştu. Bunun yanı sıra Tarım Bakanlığımızın Türkiye'de yok olma aşamasına gelen hayvancılığı canlandırma konusundaki teşvik ve destek mücadelesini bilmekteyiz. Sayın Valimizin bu konuya duyarlı olmasını, vatandaşın üretimini kolaylaştıracak kararlarını almasını acil bir şekilde arzu ediyoruz" dediler.

Valinin açıklaması

Vali Osman Güneş ise Bakanlık tarafından düzenlenen genelgeye göre, Şırnak halkı dışında kimsenin Şırnak yaylalarından yararlanamayacağını belirtti. Güneş, şöyle konuştu:

"Bilindiği gibi hayvancılık halkımız için büyük önem arz etmektedir. İlimiz sınırları genelinde hayvancılıkla uğraşan halkımıza yardım yapıyoruz. Halkın yaylalardan faydalanması nedeniyle hem Bakanlığımız hem Valiliğimizce yöremizin şartlarına, özelliklerine göre çıkardığımız genelgeler var. Genelgeye göre özellikle bir defa Şırnak'a il dışından hiçbir sürünün getirilmemesi gerekiyor. 

Ama öteden beri bu yaylalardan yararlanan, özel mülkiyeti olan vatandaşlara gelme demiyoruz. Zaten özel mülkiyeti olana karışamıyoruz. Kasrik’te beklenilen sürüler vatandaşlarımıza ait sürüler değildir. Bununla hiçbir bağlantımız yoktur. Veteriner sağlık raporu olmadan, valilikten hiçbir izin alınmadan, ekili dikili alanlara zarar vererek, onlarca vatandaşımızla kavga ederek geliyorlar. Bunları duyan Kumçatı halkı, ellerinde sopalarla dışarı çıktılar. Onları zorlukla durdurduk. Ekili dikili alanları tahrip ederek kendilerine ait olmayan yerlere gitmeleri doğru değildir.

Bununla birlikte köylerimiz bu tür olaylara karşı çıkmaktadır. Vatandaşlarımıza yardımcı olacağız ama bu konulan düzene uyulacak şekilde. Dışarıdan gelen vatandaşlarımıza araba temini yapılarak, gidecekleri yere gitmeleri için imkan sunuldu. Bilindiği gibi ilimizde terör olayları var. Bazı sıkıntılı bölgelerimiz, özellikle hayvancılık bakımından çeşitli zorluklar çekmektedir. Can ve mal güvenliği bakımından tehlikeli olan mezra ve yaylalar, Valiliğimiz tarafından yazılı bir biçimde halkımıza duyuruldu. Halkımızın Şırnak ili sınırları içinde yaylaya çıkmaları açısından hiçbir sorun yok. Valilik genelgesine uyarak geçiş güzergahlarında vatandaşlarımızın ekili dikili alanlarını tahrip etmeden özellikle gece değil de gündüz araçlarla hayvanlarını bir yerden başka bir yere götürmeleri konusunda kendilerine yardımcı olduk ve oluyoruz da. Ayrıca dışardan gelen vatandaşlarımızın da yaylalarımızdan yararlanmaları mümkün değildir. Niye mümkün değil; çünkü Şırnak’lı vatandaşlarımız yabancı istemiyorlar. Vatandaş kendi hayvanlarını kendi meralarında otlatmak istiyorlar. Bizim ilimizle alakası olmayan sürüyü bizden biri olarak gösteriyor ve tabiî ki bu tür konular ortaya çıkıyor. İşte vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği bakımından yaylalardaki kanunu bir düzene koyduk. Bu kurala uyan vatandaşlarımızın tümü bu konudan istifade edecektir. Biz bu konuda halkımızın her zaman yanındayız. Dışardan gelen vatandaşlarımıza gereken kolaylığı sağlamakla kalmayıp hayvanlarının sağlığı bakımından Kasrik’e veteriner gönderip kendilerine kolaylık sağlandı. Hayvanları tek tek veterinerlerimiz tarafından aşılandı. Uludere- Beytüşşebap yol ayrımında bekletilen sürülere gelince, bu sürülerin geldiğini duyan Ayvalık, Pirinçli ve Bolağaç köyü sakinleri soluğu kaymakamlıkta alarak, gelenleri istemediklerini ve bu nedenle kan dökülebileceğini belirtiler. Bu nedenle bu sürülerin geçiş yapmalarına izin verilmedi. Sürü sahiplerinin yapmış oldukları açıklamalara yanlış demiyorum. Tamamıyla yalan."

Mehmet Selim Yalçın-Kenthaber/Şırnak
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2005 Salı 12:49:44
Güncelleme :10 Haziran 2005 Cuma 18:39:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?