28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Taksi şoförleri eylem yapacaklar

Silopi İlçesi'nde, Irak'a uluslararası taşımacılık yapan ticari taksi şoförleri, sorunlarına dikkat çekmek amacıyla Habur Sınır Kapısı'nda eylem yapacaklarını açıkladı. 

Ticari taksi şoförleri, hem Türkiye tarafından hem de Irak tarafından yapılan uygulamalara tepkilerini göstermek için Habur Sınır Kapısı'nda eylem yapacaklarını belirtti. Yapılan son uygulamalar nedeniyle büyük zararlar gördüklerini söyleyen şoförler, "Sınır ticaretini neredeyse bitme noktasına getiren bu uygulama, Türkiye'den yurt dışına çıkış yapan kişilerin sayısının azalmasına neden oldu" dedi. Haksızlıkların ortadan kalkmasını isteyen ticari taksi şoförlerinden Süleyman Barkın, "Bizler, ticari araç sahipleri olarak yolcu taşımacılığı yapmaktayız. Yolcu giriş çıkışlarında birtakım yaşadığımız sıkıntılar var. Öncelikle biz Irak'a geçiş yaparken her gün sigorta ve ayak bastı parası ödüyoruz. 50 litre benzinin birim fiyatı 60 dolardır. 2 sene önceki fiyatı 15 dolar iken, şu anda 60 dolar olmuş. Bu ayak bastı ve sigorta ücretini benzinle karşılaştırdığımız zaman benzinin litre fiyatı 2 YTL'ye mal oluyor. Bu durumda aldığımız benzinden her gün 10 YTL zarar ediyoruz. Bu uygulanan yüksek fiyatlarının daha aşağılara çekilmesini, yani 50 litre benzinin mümkünse birim fiyatının 25 dolar olmasını istiyoruz" diye konuştu. 

"Irak'ta 4 yıl önceki tarifeden yolcu yüklememiz zorunlu" diyen Barkın, "Oradaki yetkililerin koyduğu standart fiyat, yolcu başı 10 YTL. Bu tarifeden yüklediğimiz takdirde mesai günleri bir ticari taksinin günlük masrafı 61 YTL'dir. Fakat Türkiye'ye dönüşte ticari taksi 40 YTL'ye yolcu bindiriyor. Bu durumda sektörde çalışan arkadaşlar, çok büyük sıkıntıya uğramış ve mesai günleri çalışamaz duruma gelmiştir. Bu konuya yetkililerin daha duyarlı davranmalarını bekliyoruz. Ticari taksi şoförleri olarak sorunlarımıza dikkat çekmek amacıyla Habur Sınır Kapısı'nda eylem yapacağız" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2006 Pazar 15:20:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?