28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Tatbikat gerçeği aratmadı

ŞIRNAK'TA DEPREM TATBİKATI GERÇEĞİ ARATMADI

Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü personelinden oluşan 25 kişilik Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) deprem tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikatta gerçeği aratmayan görüntüler canlandırılırken, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri UMKE Koordinatörü Ufuk Güri, "Ekiplere her gün gelişen teknolojik gelişmeleri de takip etme olanağı sağlıyoruz'' ifadelerini kullandı.

Şırnak'ta gönüllü olarak 5 gün süreyle eğitim alan 25 kişilik UMKE ekibi senaryo gereği arama-kurtarma tatbikatı yaptı. Tatbikatta enkaz altında kalan 4 kişiyi çıkararak ilk yardım yapıldı ve ambulanslarla hastaneye gönderildi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri UMKE Koordinatörü Ufuk Güri tatbikat öncesi yaptığı açıklamada, "Şırnak ilimizde 25 kişilik ekip eğitimlerini tamamladı. Son gün olarak da tatbikatlarını yapmak üzere burada bulunuyoruz. Eğitimleri temel model eğitimlerimizden, kamp ve organizasyon, olay yeri yönetimi ve hasta müdahale teknikleri konusunda arkadaşlar eğitim gördü. Bunun küçük bir tatbikatını da bulunduğumuz bölgede yapacağız. Bulunduğumuz bölgenin normalde bir enkaz yeri olması gerekirken bu

şekilde bir organizasyonu uygun gördü arkadaşlar. Bu enkaz yığınından 4 tane yaralının tahliyesini gerçekleştireceğiz. Bu yaralılar olası afet durumunda yaralanmış haldeler ve çeşitli senaryolar üreteceğiz. Çeşitli yaralanma şekillerine göre arkadaşlar müdahalelerini yapacaklar'' şeklinde konuştu.

 

"BİZİM AMACIMIZ SADECE 'YARALIYI BULDUN AL GÖTÜR MANTIĞI' DEĞİL"

Güri, Türkiye'de çok sayıda arama-kurtarma ekibi olduğunu hatırlatarak ''Onlardan farklı olarak bu tür arama-kurtarmadan ziyade ilk müdahalenin çok önemli olduğunu biliyoruz'' diye devam etti.

Güri, ''İlk müdahaledeki temel esasları arkadaşlarımız hem teorik hem pratik şekilde alarak bunu en iyi şekilde uygulamaya çalışacaklar. Bunun önemini 99 Marmara depreminde ve daha sonra yaşanılan olaylarda gördük. Bu olaylarda insana ilk müdahalenin önemi bir kez daha arttı. Bu ekiplerimizin eğitimlerinde ilk müdahale daha çok önem kazandı. Bunu da bu şekildeki tatbikatlarla pratiğe dökerek hızlı bir şekilde olay yerine nakil, olay yerine varış, hastaya ilk müdahale ve ardından hastaneye hızlı bir

şekilde nakilleri temelleri üzerinde duruyoruz. Türkiye'nin neresinde bir afet olursa olsun bu arkadaşlarımız bu bölgelere hareket edebilecek. Bu bölgede de olabilecek her türlü afete İstanbul'dan, Tekirdağ'dan, İzmir'den ekiplere bu arkadaşlarımız ilgilenip organizasyonda yardımcı olacaklar. Elimizde bir güç var. Bu gücü kullanabilmemiz için bu ekiplerin gerçekten profesyonelce çalışmaları adına aynı112 istasyonları gibi istasyonlarının olması, burada 24 saat esasına göre çalışmaları 112'ye entegre

çalışılmasını amaçlıyoruz. Günümüzde çoklu trafik kazaları oluyor. Artık yüksek ölümlü kazalar meydana geliyor. 112 Acil Servis ekipleri bazen yetersiz kalabiliyor. Bizim amacımız sadece 'Yaralıyı buldun al götür mantığı' değil. Bizim mantığımız olay yerinde ilk müdahalelerini yaparak hastaların bir kere hayatta kalmalarını sağlayacağız. Ondan sonra hastaneye nakillerini amaçlıyoruz. Bizdeki Avrupa ve Amerika'daki görüntüler gibi değil. Yani hastayı aldın götürdün değil. İşte orada diğer

yaralılar var. Yaralıların bundan sonra sakat kalmalarını önleyebilecek müdahaleler yapmamız gerekiyor. Ekiplerimiz de inşallah bu müdahalelerde bulunacaklar. Zaten bu yönde eğitim alıyorlar. Aynı zamanda 112 personelleri de aynı eğitimi alıyor. Çocuk gideri, yaşam, temel yaşam desteği, ileri yaşam desteği adı altında Bakanlığımızın belirlediği modüller var. Bu modüllerle ekiplere her gün kendilerini yeni dünyada gelişen teknolojik birtakım gelişmeleri de bu sayede takip etme olanağı sağlıyoruz'' dedi.

 

UMKE Koordinatörü Ufuk Güri, bu eğitimin devamı olarak 20 Nisan'da Antalya'da ikinci bir eğitim modeli daha olacağını belirterek, "Bu bölgedeki arkadaşlarımız için hazırlık yapılıyor. Buradaki bütün arkadaşlarımız Diyarbakır bölgesi olarak eğitimlere katılacaklar. Bu kademe eğitimlerimiz önümüzdeki dönemlerde model olarak artacak. Çığ arama-kurtarma, dağda yaralı arama-kurtarma, helikoptere nakil, su arama-kurtarma diye çok ileri düzeyde bu arkadaşlarımız eğitimler alacaklar" diye konuştu.

ŞIRNAK'TA DEPREM TATBİKATI GERÇEĞİ ARATMADI
İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2010 Cuma 15:43:02
Güncelleme :2 Nisan 2010 Cuma 19:23:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?