19
Mayıs
2024
Pazar
ŞIRNAK

Termik santrallere karşı eylem

ŞIRNAK'TA YAPILMASI PLANLANAN TERMİK SANTRALLERE KARŞI EYLEM PLANI

Şırnak Çevre Platformu Termik Santrallere karşı eylemlere başlıyor.

Şırnak Belediyesi, Şırnak Barosu, İl Genel Meclisi'nden DTP Grubu, Genç-Der, Cudi Kültür Sanat Derneği, Şırnak Emek Platformu, Şar-Der, Meya-Der İl Temsilciliği, Kurdi-Der İl Temsilciliği, mahalle muhtarları, DTP İl Teşkilatı tarafından düzenlenen eylemle ilgili olarak KESK Şırnak binasında basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasında termik santrallere karşı eylem planı hazırlandığı ve ilk eylemin 14 Kasım günü oturma eylemi ile başlayacağı belirtildi. Açıklamayı Şırnak-Genç Der Yönetim Kurulu Başkanı ve Şırnak Çevre Platformu sözcüsü Hüseyin Birlik okudu. Termik santrallerin insana ve çevreye verdiği zararların yadsınamayacak kadar çok olduğunu bildiren Birlik, şöyle devam etti:

"Bilindiği üzere Şırnak'ın Toptepe mevkiine asfaltit bazlı 270 mw gücünde bir termik santral kurulması için çalışmalar başlatılmıştır. Termik santrallerin insan sağlığına, çevreye ve doğaya verdiği zararlar bilim insanları tarafından bilimsel çalışmalarla doğrulanmış ve örneklerinin oluşturduğu etki bu zararını kanıtlayarak gözler önüne sermiştir. Keza herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı olduğu Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde güvence altına alındığı bilinmektedir.

İnsan ve doğa üzerinde oluşturacağı binlerce yıllık olumsuz etkiye sahip termik santrallerin özellikle bölgemizde kurulmaya çalışılmasının sadece hükümetin yanlış enerji politikaları olarak değerlendirilemeyeceği, bölgeye 7 tane termik santralinin kurulmasından anlaşılmaktadır. Bu anlayış aynı zamanda uluslararası sözleşmelere rağmen insan hayatını hiçe sayan küresel sermayenin doymak bilmeyen ahlaksız oburluğuna da hizmet etmektedir. Bölgede 7 tane termik santralin kurulması durumunda bölge halkının yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirmesinin mümkün olamayacağı, bu santrallerin etkilerinin sadece sağlıkla sınırlı kalmayacağı, aynı zamanda bölgenin demografik yapısını da etkileyeceği bilinmelidir. Bölge halkına reva görülen bu koşulların sorumluları sadece hükümet değil aynı zamanda bu anlayışa hizmet eden şirketler de ortaktır. Kurulması planlanan bu santrallerin doğaya ve bütün insanlığa karşı işlenen en büyük suç olduğunu kabul eden biz sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek oluşturduğu Şırnak Çevre Platformu olarak termik santrallerin kurulmasına karşı bir eylem planı hazırlamış bulunmaktayız. Kendi çıkarlarını bütün insanlık değerlerinin üstünde tutarak kısa yoldan enerji ve kar sağlamaya çalışarak insanlarımızın hayatını kısaltmaya çalışanlara karşı sonuna kadar mücadele edeceğimizi ilan ederek; bütün duyarlı insanların bu eylemlerimize katılmaları ve güç vermeleri için hazırladığımız eylem planını siz değerli basın mensuplarının aracılığı ile duyuruyoruz."

Şırnak'ta yapılması düşünülen termik santrale karşı 14 Kasım 2009 tarihinden 05 Aralık 2009 tarihine kadar her Cumartesi günü Cumhuriyet Meydanı'nda, saat 13.00 -13.30 arasında oturma eylemi gerçekleştirilecek. Kasım ayı içerisinde

13 Kasım 2009 Cuma günü saat 11.00'de okul ve cami sayısına göre gruplara ayrılarak maske ve el broşürü dağıtımı yapılacağı, 20 Kasım 2009 Cuma günü saat 12.00'de Cumhuriyet Meydanı'nda çadır kurularak 12 saatlik nöbetlerle açlık grevi başlatılacağı ve 22 Kasım 2009 Pazar günü saat 12.00'de oturma eylemini bitirmek için Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne yürüyüp siyah çelenk bırakılarak basın açıklaması yapılacağı belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2009 Pazar 13:51:04
Güncelleme :8 Kasım 2009 Pazar 20:03:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?