28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Uludere'de şehitler törenle anıldı

Şırnak'ın Uludere ilçesinde PKK'lı teröristler tarafından şehit edilen 8 vatandaş törenle anıldı. 22 yıl önce yaşanan olayı canlandıran Ortabağ İlköğretim Okulu öğrencilerinin gösterisi ilgiyle izlendi. 

Uludere ilçesine bağlı Ortabağ köyünde 26 Ocak 1987'de PKK'lı teröristler tarafından şehit edilen 8 vatandaş törenle anıldı. Ortabağ köyünde 22 yıl önce vatandaşlara yönelik yapılan bombalı saldırıda hayatını kaybeden Nimet Yakut, Hamiye Abbin, Püjan Evrenek, Hüseyin Yakut, Nasır Yakut, Hatice Yakut, Perihan Yakut, 2'si çocuk, 8 vatandaş için anma töreni düzenlendi. Törene Uludere Kaymakamı Barbaros Baran, Şenoba Tuğay Komutanı Tuğgeneral Arif Çetin, Gülyazı Alay komutanı Mustafa Yiğit, Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Mehmet Güngör Çiçek ve Ortabağ köylüleri katıldı. 

Törende bir konuşma yapan Uludere Kaymakamı Barbaros Baran, Ortabağ köyünde 22 yıl önce öldürülen 2 çocuk 4'ü kadın toplam 8 vatandaşı anmak için toplanmış olduklarını belirterek "Halkın yemeğine değerine ve huzuruna saygısı bulunmayan eli kanlı terör örgütünün vahşet katliamlarından birisi de Ortabağ köylülerimize 26 Ocak 1987 yılında yaşatmıştır. Bir insanlık suçu olan bu hadise terörün çirkin yüzünü bir daha göstermiş ve tarihin karanlık sayfalarında yerini almıştır. Aradan yıllar geçmesine rağmen vahşetin yaraları yüreğimizde hala yaşamaktadır. Acımız ve üzüntümüz büyüktür. Bu insanlık ayıbını milletimizin bir daha yaşamaması temennimizdir. Terör şiddet ve korku ile beslenmektedir. Ama binlerce yıldır bu topraklarda birlikte kardeşçe yaşayan insanlarımızı korkutamayacaktır. Burada yaşayan katliama rağmen Ortabağ köylülerimizin teröre karşı göstermiş olduğu duruş bunun en iyi örneğini teşkil etmektedir. Terörü yaratanlar bunu iyi
bilmelidirler ki bu alçak saldırılar ve hain planlar emellerine asla ulaşmayacaklardır. Milletimizin sahip olduğu birlik ve beraberliği asla bozamayacaktır. Terörün hiç kimseye faydası olmadığı gibi inanımızı bir ve beraber yaşamaktan ve birbirini sevip saymaktan alıkoyamayacaktır. Bunun yanında terör örgütü tarihiyle kültürüyle manevi değerleriyle binlerce ortak noktası olan insanımızın onları birbirine ayrıştırmanın, kardeş kanının akıtmanın onları bir birine düşman etme yollarını ararken yüce devletimiz de imkanlarıyla bunun mücadelesini yaparak vatandaşlarından aldığı destekle mücadelesini sürdürecektir. Bu olay sırasında ebediyete intikal etmiş olan vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet ailelerine sabır diliyor" dedi. 

Şehit ve Gaziler Derneği Başkanı Mehmet Güngör, olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diledi. Güngör; "Bilindiği gibi 26 ocak 1987 tarihinde Şırnak ili Uludere ilçesi Ortabağ köyünde 8 vatandaşımız, katledildi. 2'si çocuk, 4'ü kadın, 8 vatandaşımızın en temel hakkı olan yaşama hakkını hiçe saymış daha öncekilerde ve sonrasında da defalarca görüldüğü gibi katliamlar yapmıştır, yapmaya da devam etmektedir. Bu menfur toplu cinayetlere kurban giden aziz vatandaşlarımızı bugün rahmetle anmaktayız. Demokrasiyi ve insan haklarını savunduklarını iddia edenler, terör örgütünün öldürdükleri bu insanları bugün bizlere unutturmaya çalışıyorlar. Fakat bu toprakların gerçek sahipleri olarak binlerce yıldır, huzur içinde yaşayan bizler, yapılan bu haince katliamları unutmayacağız, unutturmayacağız. Terörden kaynaklanan kargaşa ortamının yarattığı olumsuzluklar çok yakından yaşamış olan halkımıza sadece acı, hüzün ve mutsuzluk verdiğini iyi bilmekte eski kötü günleri tekrar yaşamamak için haince her eylem ve her örgütün karşısında yerini almaktadır diyerek şehit olan vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet ailelerine sabır diliyorum" dedi. 

22 yıl önce yaşanan katliam, Ortabağ İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından oynanan oyun ile tekrar canlandırıldı. Öğrenciler tarafından canlandırılan katliamlar köylüleri ve davetlileri duygulandırdı. Konuşmaların ardından törene katılanlar şehitlerin mezarlarını ziyaret ederek dua etti. 

O gün annesi, babası ve kardeşlerini kaybeden İbrahim Yakut, hiç kimsenin kendisi kadar çok zarar görmediğini belirterek devletten yardım istedi.
Şehit düşen 8 vatandaşın mezarı başında yapılan duaların ardından tören sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2009 Pazartesi 18:22:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?