28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Valilikten çiftçilere aşılı fide

Şırnak Valiliği çiftçilere destek olmaya devam ediyor. 122 bin TL olan fide bedelinin 61 bin TL'sinin Valilik tarafından karşılandığı bildirilirken 2005 yılında 2 bin olan aşılı sebze fide sayısı bu yıl rekor sayıya ulaşarak 102 bin oldu.

Şırnak Valiliği tarafından yürütülen Tarımsal Üretimi Geliştirme Programı kapsamında çiftçiklere dağıtılmak üzere aşılı sebze fideleri getirildi. Şırnak Valisi Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada, "ilimize 85 bin adet aşılı sebze fidesi getirilmesini planladık ancak çiftçilerden gelen talep bu miktarı aşarak 102 bine ulaştı. Fide bedelinin 61 bin TL'sinin Valiliğimiz kaynağından geriye kalan 61 bin TL'sini çiftçilerimiz kendi öz kaynaklarından karşılanmasının çiftçilerimizin artık pazara yönelik üretim yapmayı planladığını göstermesi bakımından son derece sevindirici bir durumdur. Bereketli ilk bahar yağmurlarının ilimiz çiftçilerine de bereket getirmesini temenni ediyorum. Kırsal alanda kıt imkanlar içerisinde yaşayan vatandaşlarımıza gelir düzeyini artırıcı yardımlar da artarak sürecek" dedi.
Konu ile ilgili İl Tarım Müdürlüğünden yapılan açıklamada da fidelere en yüksek talebin 27 bin 268 fide ile zor şartlar altında yaşayan Beytüşşebap ilçesinden geldiğini, bunu da Kaymakamlığın üretimi teşvik etme konusunda yürüttüğü çalışmaların başarısı olduğu belirtildi. Açıklamada, "İlimize getirilen 102 bin adet aşılı sebze fidesinin dağıtımına başlandı. Şırnak Merkez 57 bin 344 adet, Beytüşşabap Tarım Müdürlüğü 27 bin 268 adet, Cizre Müdürlüğü 13 bin 400, İdil Müdürlüğü 12 bin 400, Silopi Müdürlüğü 5 bin 740, Uludere Müdürlüğü 2 bin 530, Güçlükonak Müdürlüğü 800 toplam 102 bin fide dağıtımına başlanmıştır. Getirilen fideler 6 çeşitten oluşuyor. 30 bin adet domates, 16 bin adet biber, 25 bin adet karpuz, 14 bin adet patlıcan, 10 bin adet salatalık, 7 bin adet kavun çeşitlerinden oluşmakta" denildi.

İl Tarım Müdürlüğü aşılı sebze fidelerinin avantajları ve dikimi sırasında çiftçilerin dikkat etmeleri gereken konuları da şu şekilde açıkladı:  "Aşılı sebze fidesi verim ve kalite artışı sağlar, güçlü kök oluştur. Kök hastalıklarına toleranslı, toprak koşullarına ve soğuk havaya toleranslı ,zirai ilaç kullanımına olan ihtiyaç azalması kullanılan gübrelerde maksimum fayda sağlar."

Açıklamanın devamında dikim esnasında ve dikim sonrası dikkat edilecek hususlar ise şöyle açıklandı:  ''Dikim öncesi toprağın işlenmesi ve taban gübresinin verilmesi gerekir. Dikimin kuzey-güney istikametlerinde yapılmasını, Toprak Yapısının kumlu-tınlı olmasına dikkat edilmesini, 1 dekar araziye yaklaşık olarak aşılı patlıcan bin 400 adet, aşılı Domates bin 250 adet, aşılı Karpuz 300 adet dikilmesini, dikim esnasında gövdenin toprak üzerinde kalmamasına, dikim esnasında fidenin kökleri boşluk kalmayacak şekilde toprakla sıkıştırtması; dikimden sonra bolca can suyu verilmesi daha sonralar sulama kontrolü
bir şekilde yapılması gerekiyor."

iha
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 12:33:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?