28
Mayıs
2024
Salı
ŞIRNAK

Zatürre için aşılanın

Şırnak'ın Silopi İlçesi Sağlık Grup Başkan yardımcısı Dr. Eyüp Doğan, zatürree, menenjit ve orta kulak iltihabını önlemede oldukça etkili olan pnömokok aşısının ilçede de uygulanmaya başladığını söyledi.
Dr. Eyüp Doğan koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine ilişkin yaptığı açıklamada ülke genelinde 2007 yılından bu yana laboratuar ortamında doğrulanmış kızamık vakasına rastlanmadığını, çocuk felci ve menenjit gibi tehlikeli hastalıklarda ise gözle görülür bir azalmanın meydana geldiğini ifade etti. Özellikle menenjiti önlemede etkili olan pnömokok aşısının Silopi'de de uygulandığını dile getiren Doğan şöyle konuştu:
"Özelikle anne ve çocuk üzerinde yoğunlaşan aşıyla, bağışıklamayla yapılan koruyucu sağlık hizmetleriyle ülkemizin bu noktadaki sıkıntısı aşıldı ve önemli bir yol aldık. Türkiye'de 2007 yılından bugüne kadar laboratuar olarak doğrulanmış tek bir kızamık vakası yok. Çok değil bundan birkaç sene önce kızamıktan 400, 500 çocuk ölüyordu. Çocuk felci aynı yola girdi. Bu yıl pnömokok aşısı yapılıyor. Menenjitin önlenmesi ile ilgili çok önemli bir yol kat edildi. Pnömokoklar solunum yoluyla bulaşan en önemli
bakteridir. Pnömokoklar sinüzit, kemik, eklem, kalp zarı, karın zarı ve kan iltihapları ve beyin apselerine de yol açabilir.''

Solunum yolu ve ellerin, hastalığın en önemli bulaşma araçlarından biri olduğuna dikkati çeken Dr. Doğan, ailelerden çocuklarına el yıkama eğitimi vermelerini istedi. Doğan, ''Çocukların, yemekten önce ve sonra, oyuncaklarla oynadıktan sonra ve dışarıdan eve geldiklerinde 10-15 saniyelik süre ile ellerini sabun ve suyla yıkamaları yeterlidir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2009 Pazartesi 20:05:12
Güncelleme :13 Ocak 2009 Salı 11:24:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?