25
Mayıs
2024
Cumartesi
BEYTÜŞŞEBAP - ŞIRNAK

60 yıllık kan davası son buldu

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Mutluca köyünde 60 yıldır süren kan davası, Jirki aşiretinin ileri gelenlerden Hacı Öter'in(68) kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesinin ardından kan davalıları Tevan aşireti ileri gelenlerinin taziye ziyaretinde bulunmasıyla son buldu.

Şırnak'ın Cizre ve Beytüşşebap ilçesinde 60 yıldır Teyan ve Jirki aşiret arasında devam eden kan davası barışla sonuçlandı. Jirki aşireti ileri gelenlerinden Hacı Öter, kalp krizi sonucu hayatını kaybederken Beytüşşebap ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Mutluca köyünde akrabaları tarafından taziye çadırı açıldı. Bölge il ve ilçelerinden çok sayıda aşiret reisi taziyeye katıldı. 4 gündür süren taziyelere yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Bölgenin ileri gelenleri Tayan aşiretiyle 60 yıldır kan davalı olan Jirki aşiretini barıştırmak için çalışma sürdürürken son zamanlarda iki aşiretin birbirlerini hedef almamaları iki aşiret arasında havanın yumuşamasını sağladı. Jirki aşireti ileri gelenlerinden Öter, kalp krizi sonucu hayatını kaybedince kan davalıları Tayan aşireti ileri gelenleri Cizre ilçesinden taziye için Beytüşşebap ilçesine gitme kararı aldılar. Tayan aşiretinden oluşan yaklaşık 150 kişilik bir grup Beytüşşebap'a geldiler. Kan davalılarının taziye için geleceğini örenen Jirki aşireti buna sıcak bakarak hazırlıklara başladı. Meraklı bekleyişin ardından Tayan aşireti 60 araçlık bir konvoyla Mutluca köyüne giriş yaptı. Jirki aşireti reisleri misafirlerini sıcak bir şekilde karşılarken taziye için gelen yaklaşık 150 kişi, aşiret reisleri ve çevre il ve ilçelerden taziyeye gelenlerle tek tek selamlaştı. Teyan aşireti ileri gelenleri taziye çadırında okunan dualara katıldı ve Jirki aşiretine başsağlığı diledi. Daha sonra köylüler de evlerinde gelen misafirler için yemek hazırlığı yaptılar.

Taziye ziyaretinin ardından Teyan aşireti üyeleri Cizre'ye geri döndüler.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mutluca köyünden olan AK Parti Beytüşşebap İlçe Başkanı Muzafer Engin şöyle konuştu:
''Hacı Oter, bölgemizin sosyal yapısına bakıldığında vatandaşın halkın yapıcılık rolünü çok üstlenen özellikle bölgenin sosyal konumunda sözü geçerli olan bir aşiret reisimizdi. Bu vefatın üzerine bölgedeki bütün aşiretler başsağlığına gelmiş bulunmaktalar. Özellikle Teyan aşireti ile daha önce aramızda kan davası vardı. Hacı Öter'in vefatıyla aramızdaki soğukluk kalkmış durumda. Aşiretler hem barış hem de Hacı Öter'in başsağlığına geldiler. Aramızdaki 60 yıllık kan davası da çözümlenmiş oldu. Bu taziyeye tahmini olarak üç günden bu yana tahmini olarak 15 bine yakın insan katıldı. Mutluca'da. taziyeler tahminimce 10-15 güne kadar devam edecek. Van'dan Siirt'ten Mardin'den bölgedeki bütün aşiretler geldi. Bilindiği gibi Hacı Öter'in babası Dırbaz Öter daha önce Jirki aşiretinin reisliğini yapıyordu. Hacı Öter babasının izinden aynen devam etti bölgemizin sosyal yapısında gerçekten olumlu konumda baya bir faydası oldu. Vatandaşı birlik konusunda devletçilik anlayışında bölgesel anlamda gerçekten
bölgede düzgün güzel bir liderlik sıfatı yürütmüştür.''
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 11:54:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
veysi kılıç IP: 85.104.243.xxx Tarih : 13.03.2009 13:55:11

ALLAH rahmet eylesin,   aillesine   Allah sabır versin üzücü bir haber ellden birşey gelmez  nur içnde yat değerli(ağa)  = müşela= şahooğlu