17
Mayıs
2024
Cuma
BEYTÜŞŞEBAP - ŞIRNAK

Keldaniler Beytüşşebap'a geri dönmek istiyor

Güneydoğu'da yaşanan terör olaylarından dolayı 14 yıl önce Belçika'ya göç eden 350 Keldani, Şırnak'a geri dönmek istiyor.

1990'lı yılların başında bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle Belçika'ya göç eden Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'ne bağlı Cevizaağaç Köyü halkı, 14 yıl aradan sonra bölgede huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla, Türkiye'ye geri dönmek istiyorlar. Hristiyan dinine mensup Keldani aileler, olumsuzlukların bittiğini ve hasretini çektikleri köylerine geri dönmek istediklerini belirttiler.

Köylerinin alt yapı sorununun çözümü için çaba sarf ettiklerini belirten Musa Yaramiş, bu konuda devletten yardım beklediklerini söyledi. Cevizağaç Köyü'ne elektrik, yol ve sularının çekilmesiyle Belçika' da yaşayan yaklaşık 350 ailenin geri döneceği belirten Yaramiş, "Vatan hasreti çekiyoruz. Belçika'da yaşayan biz gurbetçiler köyümüzü özlüyoruz. Köyümüzde 3 ev yapıldı; ama elektriğimiz çekilmedi. Bu imkansızlıklar insanları soğutuyor. Tek bir mum ışığıyla köydeki ev aydınlatılıyor. Türkiye' de, vatanımızda yaşamak istiyoruz. Belçika da gençlerimizin, çocuklarımızın kültürleri yok oluyor. Türk bayrağı altında yaşamak ve ölmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Belçika'nın Anvers kentinde yaşamlarını sürdürdüklerini belirten Keldani aileler, bir an önce Türkiye'ye dönüp, hayvancılık yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunmak istediklerini söylediler.

MARDİN - İHA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2004 Çarşamba 22:31:55
Güncelleme :13 Mayıs 2005 Cuma 12:59:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?