19
Mayıs
2024
Pazar
CİZRE - ŞIRNAK
Belediye Sayfaları

Asker Cizre Kalesi'ni boşaltıyor

163 YILDIR KIŞLA OLARAK KULLANILAN CİZRE KALESİ BOŞALTILIYOR

Şırnak'ın Cizre ilçesinden geçen Dicle Nehri kenarında 163 yıldır kışla olarak kullanılan Cizre Kalesi (Bırca Belek) boşaltılıyor.

Gündemdeki demokratik açılım çalışmalarına önemli bir katkı da askerden geldi. Cizreli vatandaşların huzur toplantılarında sürekli gündeme getirdiği şikayetleri üzerine asker Cizre Kalesi'ni boşaltmaya başladı.

Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yana 163 yıldır kışla olarak kullanılan son 35 yıldır da Cizre Hudut Tabur Komutanlığı'a ev sahipliği yapan Cizre Kalesi'ndeki askeri malzemeler kamyonlara yüklenerek yeni hizmet binasına taşınıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından birinci derece SİT alanı ilan edilen ve 2005 yılında boşaltılma kararı alınan Cizre Kalesi'nin boşaltılmasının yaklaşık iki hafta süreceği öğrenildi.

Cizre Kaymakamı Cihan Demirhan, "Şu anda Hudut Sınır Taburu'muzun bulunduğu Hamidiye Kışlası dediğimiz kışla Cizre için çok önemli bir yer. İçerisinde Hamidiye eski Alay Komutanlığı binası, Mem U Zin zindanı, Saraybornu dediğimiz Cizre'nin eski mesire alanı, aslanlı kapının, Bırca Belek, Cizre surlarının kalıntıları, Sur'un içerisinde otantik bir odanın yer aldığı Cizre'nin tarihi ve kültürü açısından çok önemli bir yerdir. Burayı Hudut Taburu'nun boşaltması ile birlikte derhal koruma altına alınması

lazım ve bununla ilgili projemizi yaptık. Kültür Bakanlığı'yla görüşmelerimiz tamamlandı ve buranın korunması ile ilgili ödenekleri gönderiyorlar. Hudut Taburu oradan çıktıktan sonra derhal orayı kameralarla izlemek ve korumak için bir sistem kuracağız. Bununla birlikte özel güvenlik ile buranın korunmasını sağlayacağız. Bunun dışında bölgeye ilişkin Kültür Bakanlığı ile Diyarbakır'daki Anıtlar Bölge Kurulu ile ve Anıtlar Müdürlüğü ile çalışmalarımızı tamamladık. Onlar da buraya ilişkin bir proje

hazırlıyorlar. O projenin tamamlanması ile birlikte Kırmızı Medrese, Abdaliye Medresesi (Mem U Zin türbesi), Nuh Nebi Camii'nden sonra Cizre için önemli dördüncü bir yer olacaktır ve bu arada yapılacak olan çalışmalarla birlikte Bırca Belek'i Cizre turizmine kazandıracağız. Hedefimiz her zaman ifade ettiğimiz gibi Cizre'yi şu an yoğun turist alan Mardin, Midyat, Hasankeyf zincirine bir dördüncü halka olarak eklemektir" dedi.

Hudut Taburu'nun taşınması sırasında yoğun güvenlik önlemleri alındığı görüldü.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2010 Perşembe 21:00:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?