26
Mayıs
2024
Pazar
CİZRE - ŞIRNAK
Belediye Sayfaları

Çalışma saatlerine sıcak ayarı

Şırnak'ın Cizre ilçesinde gündüzleri etkisini gösteren aşırı sıcak hava esnafın iş saatlerini de etkiledi. Kepenk kapatıp evde dinlenmeye çekilen ilçe esnafı, akşam saatlerinde iş başı yapıyor.

Türkiye genelinde mevsim normallerinin üstünde etkili olan sıcaklık nedeniyle vatandaşlar gündüz saatlerini evlerinde geçirirken, esnaf ise kepenklerini akşam saatlerinde açmak zorunda kalıyor. 12.00-17.00 saatleri arasında sokak ve caddeler boşalırken ilçede hayat adeta duruyor. Bu süre içerisinde vatandaşlar evlerine ve diğer klimalı ortamlara adeta hapsoluyor. Evde dinlenmeye çekilen esnaf ise, akşam saat 17.00 itibarıyla kepenk açıyor. Gün içerisinde evlerine mahkum olan Cizreliler, akşamları Dicle Nehri'nin bitişiğindeki çay bahçeleri ve parklara akın ediyor. Cizreli esnaf Zeki Dakak, "Gündüzleri iş yerinde havaların çok sıcak olması nedeniyle duramıyoruz. Öğle yemeğine giderken iş yerlerimizi kapatıyoruz, çünkü o saatte hiçkimse alışveriş yapmaya gelmiyor. Biz de kepenkleri kapatıp, saat 17.00 gibi iş yerlerimize geliyoruz. Yani Cizre'de gündüz hayat çekilmez bir hal alıyor" diye konuştu.

 Almanya'dan Cizre'ye ailesi ile akrabalarını ziyarete gelen Metin Geldeç ise, yaklaşık bir haftadan bu yana ilçede bulunduklarını belirterek, "Buradaki hava sıcaklıkları yüzünden dışarı bile çıkamıyoruz. Bizler bu derece yüksek sıcağa alışkın değiliz'' derken, "Ancak iyi ki Dicle Nehri buradan geçiyor, eğer bu nehir de burada olmasaydı, vatandaşlar herhalde ölme noktasına gelecekti" görüşünü savundu.

Cizre de artan hava sıcaklığı karşısında yaşlı insanlar serin ve gölge yerlerde otururken çocuklar ise çok tehlikeli ve yasak olmasına rağmen Dicle Nehri'nde yüzerek serinliyorlar. Öte yandan bölgede geçimini hayvancılıklık ile sağlayan vatandaşlar, hayvanların da sıcak havadan etkilendiğini bildirerek sıcakların artması durumunda hayvan ölümlerinin de artacağını ileri sürdüler.
 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2009 Salı 20:45:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?