15
Mayıs
2024
Çarşamba
CİZRE - ŞIRNAK
Belediye Sayfaları

Cizre'de kepenkler kapatılıldı

Kapatılan DEP'in eski milletvekili Orhan Doğan'ın cenazesininin, tedavi görürken hayatını kaybettiği Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nden alınmasından sonra olaylar çıktı. Polisin gaz bombası kullanıp havaya ateş açtığı olaylar sırasında, slogan atan göstericiler polisi taşladı.

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde geçirdiği kalp krizi sonucu beş gündür süren tedaviye rağmen kurtarılamayarak önceki gün yaşamını kaybeden Doğan'ın cenazesinin Şırnak’ın Cizre ilçesine götürülmek üzere hastaneden alındığı sırada olaylar çıktı. Hastane önünde toplanan yaklaşık bin kişi, cenazenin konulduğu Diyarbakır Belediyesi’ne ait ambulansı izleyerek yürümeye başladı.

Doğan’ın kırmızı - beyaz karanfillerle donatılan tabutunun arkasında yürüyen grup, Kürtçe "Yaşasın başkan Apo" ve "Şehitler ölmez", Türkçe olarak da "Öcalan’ın yoldaşı ölümsüzdür" diye slogan attı. Polis, kalabalığın ilk kavşaktan dönmesini istedi. DTP’li yöneticileri de, grubu, slogan atmamaları ve pravakatörlerin oyununa gelmemeleri konusunda uyardı.

Kapatılan DEP’in eski milletvekilleri Leyla Zana, Selim Sadak, Hatip Dicle ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in de içinde bulunduğu çok sayıda aracın geçişi sırasında grup, slogan atmaya devam etti. Baydemir, "Orhan en çok Van’ı seviyordu, burada yaşamını yitirdi. Onu kendisine yakışan bir şekilde uğurlayalım" dedi.

Caddeyi trafiğe kapattılar

Kalabalık, Kazım Karabekir caddesini trafiğe kapatıp, yoldan geçen araçları durdurmak isteyince tartışma çıktı. Bir grup da araçların yoldan geçemesini izin vermeyip, slogan atıp yürüyüşünü sürdürünce, polis gaz bombası kullandı, ardından da havaya ateş açtı. Göstericiler polise taş atarak karşılık verdi.


Cadde üzerindeki olaylar, kalabalığın sokak aralarına doğru kaçması üzerine sona erdi. Yaklaşık 15 dakika süren olaylarda kimsenin gözaltına alınmadığı belirtildi. Doğan’ın cenazesi Cizre’ye gönderilmek üzere yola çıkarılırken, polis de ara sokaklarda göstericileri kovaladı. Cenaze kent dışına çıktıktan sonra olaylar yatıştı ancak polis panzereleri ve çevik kuvvet ekipleri kentin belli yerlerinde önlem aldı.

DTP'den kınama

DTP İl binası önünde toplanan yaklaşık 50 kişi, çıkan olayları "Baskılar bizi yıldıramaz" diye solgan atarak ve alkışlarla protesto etti. DTP İl Başkan Yardımıcısı Hazın Harmancı, cenazeyi uğurlama töreninde güvenlik güçlerinin tavrını antidemokratik bulduklarını ve kınadıklarını belirterek, şunları söyledi: “Orhan Doğan’ı memleketi olan Cizre'ye tarihi değer ve inançlarına göre uğurlamak için hastane önünde sabahın erken saatlerinde itibaren toplanılmıştır. Bu son uğurlamaya bile tahammül göstermeyen güvanlik güçleri, cenaze törenine katılanlara pervasızca saldırmış, kadın, yaşlı, genç demeden onlarca kişinin yaralanmasına neden olmuştur." Kalabalık, "Baskılar bizi yıldıramaz" diye slogan atarak dağıldı.

Cizre'de kepenkler kapatıldı

Doğan’ın toprağa verileceği Cizre’de esnaf kepenklerini kapattı. Dicle mahallesindeki pazarlar, yas nedeniyle kurulmadı. İlçede siyasi partilerin seçim büroları da kapatıldı. DTP’liler Türkiye’nin dört bir yanından Cizre’ye akın etti.

3 günlük yas

Dicle Nehri kıyısında taziye çadırlarının kurulduğu Cizre’de, cenazeyi bekleyen binlerce kişi 45 dereciyi bulan sıcaklıkta buldukları gölgeliklere sığındı. Bin Umut bağımsız milletvekili adayları, belediye başkanları, DTP’li yöneticiler, taziyeleri çadırlarda kabul etti. DTP İl Başkanı Baki Yıldırım, parti olarak kentte 3 günlük yas ilan ettiklerini duyurdu.

Arama yapılmadı

Doğan’ın cenazesi, yaklaşık 500 araçlık konvoyla Cizre'ye götürülüşü sırasında, geçilen il ve ilçelerde toplanan kalabalıklar tarafından sloganlarla ve zılgıtlarla karşılanıp uğurlandı.

Polis, Siirt’in Kurtalan ilçesindeki karşılama sırasında sıkı güvenlik önlemleri aldı. Konvoyun geçiş güzergahındaki jandarma kontrol noktalarında arama yapılmadı. Cizre’ye çevre il ve ilçelerden çok sayıda polis takviyesi yapıldı.

DHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2007 Cumartesi 18:24:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?