22
Mayıs
2024
Çarşamba
CİZRE - ŞIRNAK
Belediye Sayfaları

Cizre'de 'Şap' alarmı

Cizre İlçesi'nde Cudi Mahallesi'ndeki hayvanlarda şap hastalığına rastlandı. Tedbir amaçlı olarak mahalle karantinaya alındı. 

Veteriner Erdal Haykır, vatandaşların şikayetleri üzerine hayvanları muayene ettiklerini ve şap hastalığına rastladıklarını ifade ederek, "Bazı hayvan sahipleri, hayvanlarındaki bazı şikayetler için bize geldi. Hayvanlarda yaptığımız muayene sonucu şap teşhisi koyduk. Konu ile ilgili yetkililere bilgi verilerek hastalığın yaygınlaşmaması için tedbirler alınmasını istedik. Şüpheli hayvanlardan numune alınarak laboratuvara götürüldü. Şap hastalığının 7 değişik tipi bulunuyor. Şu anda hastalık tipinin belirlenmesi için alan çalışması yapılıyor. Halkımız arasında 'dabak' olarak bilinen şap hastalığı, hayvanların verimini düşürüyor. Hastalık salgın aşamasında değil, fakat tedbir amaçlı Cizre'ye hayvan giriş çıkışları durduruldu ve Cudi Mahallesi'ndeki hayvanların dışarıya çıkarılmaması istendi. Bu konuda vatandaşlardan duyarlı olmalarını istiyoruz" dedi. 

Cudi Mahallesi Muhtarı Mehmet Özgün ise, "Mahallede bazı hayvanlarda şap hastalığına rastlandı. Tarım Müdürlüğü'nden gelen görevliler, ev ev dolaşarak hayvanlara aşı yapıyorlar. Alınan önlemlerle hastalığın yaygınlaşması önlenecek. Temennimiz, hastalığın ciddi boyutlara ulaşmaması" diye konuştu. 

Cudi Mahallesi'nde rastlanan şap hastalığı nedeniyle Cizre Belediyesi, gün boyu anons yaptı. Anonsta, 13.01.2007 tarihinde Cudi Mahallesi'nde şap hatalığı çıkması nedeniyle ilçe merkezinde hayvan sahiplerinin hayvanlarını dışarıya bırakmaması gerektiği, ilçe merkezinde hayvan satışlarının yasaklandığı ve ilçedeki tüm hayvanlara şap aşısı yapılacağı duyuruldu. 

İlçeye hayvan giriş ve çıkışları yasaklanırken, Tarım il ve ilçe müdürlüklerine bağlı görevliler, Cudi Mahallesi'nde alan taraması başlatarak, tespit edilen hastalık tipine göre aşı ve dezenfekte çalışması yapıyor.
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2007 Salı 19:04:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?