19
Mayıs
2024
Pazar
CİZRE - ŞIRNAK
Belediye Sayfaları

Harçlara zam protestosu

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bazı sendikalar ve öğrenci dernekleri devlet üniversiteleri harç fiyatlarına yapılan zammı protesto etti.

Eğitim-Sen, Haber-Sen, Tüm Bel-Sen, DİVES, Tarım Orkam-Sen, SES ve Cizreli Üniversite Öğrencileri Derneği (CÜDER) ortak bir basın açıklamasıyla Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) devlet okullarında harç fiyatlarına yapmış olduğu zamma tepki gösterdiler.

Paralı eğitimin sonlandırılması için Eğitim-Sen Bürosu önünde bazı sivil toplum kuruluşlarının da desteğini alarak bir basın açıklaması düzenleyen Cizreli üniversite öğrencilerinden CÜDER Başkanı Mahmut Duru, "Askeri darbenin bir ürünü olan YÖK 2009-2010 eğitim öğretim yılında üniversite harçlarına 1. öğretim yüzde 8; 2. öğretim yüzde 100 zam yapılmasını kararlaştırmıştır. Bu karar neye göre alınmıştır, merak etmekteyiz. Eskiden zekası olan üniversite okurdu. Şimdi ise parası olan üniversite okuyacaktır.

Sosyal hukuk devletinde maalesef eğitim hakkımız elimizden alınmaktadır. Asgari ücretin 527 TL iken üniversite harçları niye bu kadar yüksek? Krizin faturası biz öğrenciler ve velilere mi kesilecek? Bilim yuvası olan üniversiteler artık bir ticaret merkezi mi olacak? Hocalarımız tüccar biz de müşteri mi olacağız? YÖK'e dur demeli ve YÖK'ün bu anlayışı sorgulanmalı yeniden demokratik sosyal ve hukuka uygun yapılandırılmalıdır. Yoksa ticaret merkezlerine dönüşen üniversitelerimiz müşterisiz kalacaktır.

Üniversitelerde harç uygulamaları ile yüksek öğrenimin kamusal niteliği adım adım yıkılmak istenmektedir. Ekonomik ve demokratik sorunlarla kuşatılan üniversitelerimiz ve yükseköğretim sistemi piyasa ilişkileri ile kuşatılmakta ve bilim üretmesi gereken kurumlar, bu özelliklerinden hızla uzaklaşmaktadır. Üniversite okumak, her gencin rüyasıdır. Bu rüyaya ulaşmak için zaten maddi ve manevi yönde birçok bedel ödemiştir.

Krizin faturası bize kesilmemelidir. Bunu hak etmiyoruz. Okulu bitirdikten sonra yakamıza yapışan katkı ve öğrenim kredisi taksitleri, KPSS derdi, iş ve çalışma olanaklarının azlığı yeterince moralimizi bozmakta. YÖK'ün bu zam kararı hem bizi hem de ailelerimizi içinde bulunduğumuz kriz ortamında iyice çaresizliğe itmektedir. Buradan Bakanlar Kurulu'na sesleniyoruz; YÖK'ün bu kararını onaylamamasını talep ediyoruz. YÖK bu zammı yapmakla devlet üniversitelerini özel üniversitelere harç bakımından yarışır hale getirmiştir. Eğitim, bilimsel ve sosyal anlamda yarıştırsın" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2009 Pazar 14:04:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?