27
Mayıs
2024
Pazertesi
CİZRE - ŞIRNAK
Belediye Sayfaları

Kız öğrencilere aile planlaması anlatıldı

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Kız Sağlık Teknik Meslek Lisesi öğrencilerine yönelik aile planlamasının önemi konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Cizre Kız Sağlık Teknik Meslek Lisesi öğrencilerine aile planlaması ve önemi konularında Cizre Devlet Hastanesi Aile Planlaması Birim Sorumlusu Elif Saraç tarafından geniş bilgi verildi.

Bilgilendirme toplantısında geleceğin anneleri olan Kız Meslek Lisesi öğrencilerine aile planlamasının önemi konularında geniş bilgi verdiklerini ifade eden Aile Planlaması Birim Sorumlusu Elif Saraç, "Aile planlaması, istenildiği zaman bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmaktır. Her kadının istediği zaman ve istediği sayıda çocuk sahibi olması en doğal hakkıdır. Ancak kontrolsüz birbirini takip eden düşükler anne ve çocuk sağlığını tehdit etmektedir. Aile planlaması ailedeki kişi sayısını sınırlandırmak değildir. Amaç, anne ve doğacak çocukların sağlıklı olması ve çocuk sahibi olmak istediğinde gebeliğin oluşmasıdır. Çünkü iki yıldan az aralıklarla yapılan doğumlar annenin vücut sağlığını önemli ölçüde bozmakta, gebelik sırasında riskleri arttırmakta hatta ara vermeden arka arkaya yapılan doğumlar anne ölümlerine nedenolmaktadır. Ayrıca sık aralıklarla doğan çocukların anne karnında gelişimleri tam olmamakta, sakatlık oranları yükselmekte, bakımları güçleşmekte ve bebek ölümleri artmaktadır" dedi.

Saraç, "Aile planlamasının amaçlarını sıralamak gerekirse öncelikli olarak; bireyleri aile planlaması yöntemleri konusunda eğitmek, anne ve çocuk ölümlerini en aza indirmek ve istenmeyen gebelikleri önlemektir. Etkili aile planlaması yöntemlerinin birisinin kullanılması sonucunda da toplum için yararlı olacak sağlıklı ve mutlu, iyi eğitilmiş gençlikler oluşmaktadır. Nedir bu etkili aile planlaması yöntemleri? Geçici yöntemler; rahim içi araç, hap, aylık ve 3 aylık iğneler, kondom, iplant. Kalıcı yöntemler; tüp ligasyon, vazoktomidir" bilgilerini aktardı.

Saraç, bütün aile planlaması yöntemleri hakkında geleceğin anneleri genç kızlara geniş bilgi vermeye çalıştıklarını ve bu bilgilendirme toplantısından olumlu tepkiler aldıklarını bildirdi. Saraç, bilgilendirme toplantılarının kısa aralıklarla yapılamasına yönelik talepler aldığını belirtirken bilgi için Cizre Devlet Hastanesi Aile Planlaması Polikliniği'ne ücretsiz olarak başvurulabileceğini söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 12:59:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?