30
Mayıs
2024
Perşembe
CİZRE - ŞIRNAK
Belediye Sayfaları

Milletvekilinden bakana çağrı

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve hükümete tarihi Cizre Kalesi'nin korunması için çağrıda bulundu.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, tarihi Cizre Kalesi ve tarihi Bırca Belek önünde bir basın açıklaması yapan DTP Milletvekili Hasip Kaplan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve hükümete çağrıda bulunarak ilçenin Dicle Nehri kenarındaki en büyük abidesi olan Cizre Kalesi'nin restore edilip ilçe ekonomisi ve inanç turizmine açılması için bu yapının bir an önce restore edilmesi gerektiğini belirtti.

Kaplan, tarihi Cizre Kalesi önünde yaptığı basın açıklamasında, "Osmanlı döneminde Hamidiye Kışlası olarak bilinen ve o dönemde askerlerin görev aldığı ve günümüzde hudut taburu olarak bilinen Cizre Kalesi'nin Kültür Bakanlığı, 2005 yılında burayı boşaltacağını, turizme kazandıracağını açıklanmıştı. Ancak burada şunu ifade etmek istiyorum; Cizre Kalesi tarih ve edebiyat açısından çok önemli tarihi eserleri barından bir kale. Mem-u Zin'in zindanından tutun da Bedirhanilerin döneminde beyliklerin yönetildiği bir yer. İşte o açıdan da bakıldığında Cizre'nin tarihi kültürel ve turistik değerleri açısından son derece önemli olan ve Dicle Nehri kenarında bulunan bu mekanın artık halka ve dünyaya açılmasının zamanının gelip geçtiğini ifade etmek istiyorum. Cizreli vatandaşlarımız, belediyemiz festivallerini, restore edilmiş, halka ve turizme açılmış Cizre Kalesi'nde kutlamak istiyor. Bu nedenle biz buradan çağrıda bulunuyoruz hükümete, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, derhal bu kalenin restorasyon ve yenilenmesi ile ilgili bir çalışma yapılıp bununla ilgili bir ödeneğin ayrılıp bir an önce restorasyonun başlatılması, kalenin, Cizre halkının ve belediyemizin ortak bir çalışması ile halkımıza kazandırılmasını istiyoruz. Çünkü Cizre gerçekten büyük bir tarih kenti ve kültür merkezi ve bu kültür merkezinin Dicle Nehri kıyısındaki abidesi olan Cizre Kalesi'nin korunması ve halka açılması, etkinliklerin odağı haline getirilmesi ilçede ciddi bir turizm aktivitesine inanç turizmine katkı sunacaktır. Hamidiye alaylarından bu yana askerlerin içinde bulunduğu bu tarihi yapının bir an önce restore edilmesini hükümetten ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan talep ediyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2008 Cuma 15:00:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?