19
Mayıs
2024
Pazar
CİZRE - ŞIRNAK
Belediye Sayfaları

'Mimari ve Kültürel Tarihiyle Cizre'

Cizre İlçesi'nde "Mimari ve Kültürel Tarihiyle Cizre" adı altında düzenlenen panel, büyük ilgi gördü. 

Cizre Kaymakamlığı tarafından organize edilen panele Prof. Dr. Metin Tuncer, Prof. Dr Orhan Cezmi Tuncer, Prof. Dr Ayşıl Yavuz, Yrd. Doç. Dr. Abdullah Uzun, Doç. Dr. M. Sait Özervarlı ve Araştırmacı Yazar Abdullah Yaşın konuşmacı olarak katıldı. Panelde Cizre'nin bilinmeyen yönleri, geçmişten günümüze kadar süregelen tarihi, ilim ve bilim adamlarının yapmış olduğu eserler, izleyenlere aktarıldı. 

Katılımcıların sorularının da cevaplandırıldığı, Metin Bostancıoğlu İlköğretim Okulu'nda düzenlenen panelde bir konuşma yapan Kaymakam Gökhan Azcan, "GAP İdaresi'nin ulusal koordinatörlüğünde yürütülen 'GAP Bölgesi'nde Kültürel Mirası Geliştirme Programı' kapsamında kaymakamlığımızca hazırlanan ve Cizre Belediyesi, İl Özel İdaresi ve ŞIRGEV'in ortak olduğu Abdaliye (Mem u Zin) Medresesi ve Kırmızı Medrese restorasyon projesi, Avrupa Birliği mali desteğiyle uygulamaya geçti. Bu münasebetle, proje lideri kaymakamlığımızca tertip edilen panele katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi ilçemizin yetiştirmiş olduğu ilim adamlarını ve yapmış oldukları eserleri tanımak ve bundan böyle söz konusu şahsiyetlere ve eserlerine daha fazla duyarlı olmak amacıyla bu paneli düzenleme gereğini duyduk. Her biri yaklaşık 500 yıllık tarihi geçmişe sahip olan 2 medresenin geçmişten günümüze kadar gelen bilinmeyen konularını bu panel sayesinde öğrenmek ve Cizre'yi mimari tarihiyle ön plana çıkarmak amacındayız. 18 yıl aradan sonra tekrar böyle ilmi bir toplantının yapılması, Cizre'nin mimari ve kültürel açıdan ele alınarak katılımcılara aktarılması, yeni bir heyecan doğurmuştur. Abdaliye ve Kırmızı medreselerinin restorasyon çalışmalarının başlamasıyla birlikte düzenlenen bu panel, zamanında ve isabetli olmuştur. İnşallah, verimli neticeler alınır. Bu gibi toplantıların daha kısa aralıklarla yapılmasını arzu ediyorum. Bu panelin ilçemize yararlı olması ve tanıtımına katkı sağlaması, en önemlisi bu ilmi toplantının hemşehrilerimizde tarihi geçmişimize dair bilincin yerleşmesine vesile olması ümidi ve dileğiyle saygılar sunarım" dedi. 

Panele katılamayan Şırnak Milletvekilleri A. Veli Seyda ve İbrahim Hakkı Birlik, Şırnak Valisi Selahattin Aparı, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Rektörü Fikri Canoruç, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Kültürel Miras Program Geliştirme Koordinatörü Melek Erman, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi Müdürü ve Cizreli İşadamı Cemal Kadooğlu, gönderdikleri mesajlarla panelin düzenlenmesini kutladı.
İHA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2006 Çarşamba 15:10:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?