19
Mayıs
2024
Pazar
CİZRE - ŞIRNAK
Belediye Sayfaları

Ramazan’ı yollarda geçiren şoförler

Habur Sınır Kapısı’ndan Irak’a yük götürmek için günlerce bekleyen şoförler, Ramazan ayını yolda geçiriyorlar. Şoförler, Türkiye’den Irak’a ihracatın artması ve kapıdaki denetimin sıkılaşması sonucu, zaman zaman araç kuyruğunun 30 kilometreyi bulmasından yakınıyorlar.

Aldığı aracın taksidini ödemek, ailesine daha iyi bir gelecek sağlamak veya çocuğunun eğitim masraflarını çıkarmak için yollara düştüklerini ifade eden şoförler, Irak’ta artan saldırıların mesleklerini iyice zorlaştırdığını kaydetti.

Şoförler, Ramazan ayını kendilerince neşeli ve renkli geçirmeye çalışıyorlar. İftar vakti geldiğinde şoförlerden biri kamyonun üzerine çıkarak ezan okurken, gece nöbetine kalan bir diğer kamyoncu ise diğerlerini sahura kaldırıyor. Hayatlarını kamyonlarına göre düzenleyen şoförler, Ramazan ayını yollarda geçirdikleri gibi, ömürlerinin büyük bölümünde yollarda direksiyon başında oluyorlar.

Yirmi yıldan beri yollarda direksiyon sallayan, 12 çocuk sahibi Mardin–Kızıltepeli TIR şoförü Şehmuz Ülker, Irak’a gitmek için günlerdir sıra beklediğini söyledi. Ülker, “Bu bekleyiş Ramazan ayında daha da zor oluyor. Biz de herkes gibi Ramazan’da ailemizin yanında olmak istiyoruz ama ailemize de ekmek götürmek zorundayız” diyerek, çaresizliğini ortaya koyuyor. İşsizlikten ve başka iş bulamamaktan korkan Ülker, çocuklarının eğitimi ve ekmek parası için bu zorluklara katlanmak zorunda olduğunu ifade ediyor.

“Ramazan ayında ailemin yanında olmayı çok isterdim ama onlara ekmek parası götürmek zorundayım” sözleriyle durumunu anlatan Osmaniyeli kamyon şoförü Musa Adıyaman ise “Çocuklarımın okumasını istiyorum. Bütün zorluklara rağmen Irak’a gitmek mecburiyetindeyiz. Çünkü başka iş yok. Ne tarlamız ne bahçemiz var. Diğer zamanlarda evden ayrılmak insanı fazla üzmüyor ama Ramazan ayında ailemin yanından ayrılmak zor oluyor. Ezan biz neredeyken okunursa, iftarımızı da orada açıyoruz” şeklinde konuşuyor.

Osmaniyeli şoför Adem Çiftçi, “Ramazan ayında yollarda iftar açmak çok zor oluyor ama Allah rızası için katlanıyoruz. Borçlarımızı ödemek ve ailemize ekmek götürmek için bütün bu zorluklara katlanmak zorundayız.” dedi.

Tarık Oran
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2004 Salı 19:26:26
Güncelleme :13 Mayıs 2005 Cuma 15:18:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?