22
Mayıs
2024
Çarşamba
CİZRE - ŞIRNAK
Belediye Sayfaları

Sıcaklar çalışma saatlerini değiştirtti

Cizre ilçesinde gündüzleri 55 dereceyi bulan hava sıcaklığı, esnafın iş saatlerini de etkiledi. Kepenk kapatıp evde dinlenmeye çekilen esnaf, akşam saatlerinde iş başı yapıyor.


Türkiye genelinde mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklar sebebiyle vatandaşlar gündüz saatlerini evlerinde geçirirken, esnaf da kepenklerini akşam saatlerinde açıyor. 12.00-17.00 saatleri arasında sokak ve caddelerin boşaldığı ilçede hayat adeta dururken, vatandaşlar bu saatlerde evlerinden ve klimalı ortamlardan çıkmıyor. Evde dinlenmeye çekilen esnaf ise akşam saat 17.00'den sonra kepenk açıyor.


Gün içerisinde evlerinden çıkmayan Cizreliler, akşamları Dicle Nehri'nin bitişiğindeki çay bahçeleri ve parklara akın ediyor. Aileleriyle günün bunaltıcı havasının verdiği stresi Dicle Nehri kenarında atmaya çalışan vatandaşlar, gecenin geç saatlerine kadar parkta kalıyor. Vedat Sorguç isimli vatandaş, "Gündüzleri iş yerinde havaların çok sıcak olması nedeniyle duramıyoruz. Öğle yemeğine giderken iş yerlerimizi kapatıyoruz, çünkü o saatte hiç kimse alış veriş yapmaya gelmiyor. Biz de kepenkleri kapatıp, saat 17.00 gibi iş yerlerimize geliyoruz. Yani Cizre'de gündüz hayat çekilmez bir hal alıyor" dedi.


Almanya'dan Cizre'ye akrabalarını ziyarete gelen Merhas Geldeç ise yaklaşık bir haftadan bu yana ilçede bulunduklarını belirterek, "Buradaki hava sıcaklıkları yüzünden dışarı bile çıkamıyoruz. Bizler bu derece yüksek sıcağa alışkın değiliz. Ancak iyi ki Dicle Nehri buradan geçiyor. Eğer bu nehir de burada olmasaydı, vatandaşlar herhalde ölme noktasına gelecekti" diye konuştu.


Cizreli esnaf Eyüp Olurluk ise son dönemlerde artan hava sıcaklığıyla birlikte klima satışlarının artığını belirtti. Cizre'de hava sıcaklığı sebebiyle yaşlı vatandaşlar serin ve gölge yerlerde otururken, çocuklar da Dicle nehrinde yüzerek serinliyor.


Öte yandan, bölgede geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, hayvanlarında sıcaklardan etkilendiğini ve sıcakların artması durumunda hayvan ölümlerinin de artacağını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2007 Salı 16:17:14
Güncelleme :26 Haziran 2007 Salı 16:22:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?