24
Mayıs
2024
Cuma
CİZRE - ŞIRNAK
Belediye Sayfaları

SSPE'ye karşı kızamık aşısı

CİZRE DEVLET HASTANESİ'NDE SSPE TOPLANTISI

Şırnak'ın Cizre Devlet Hastanesi konferans salonunda 'Subakut Sklorezon Panansefalit- Kızamık Virüsü (SSPE) hastalığı değerlendirme toplantısı yapıldı. İl Sağlık Müdür yardımcısı ve Halk Sağlığı Uzmanı Uzm. Dr. Rıza Çıtıl başkanlığında yapılan toplantıya doktorlar ve SSPE hastalarının yakınları katıldı.

Şırnak'ta SSPE hastalarının tespiti, SSPE hastası olan ailelerin sorunlarının belirlenerek çözüm yollarının bulunması amacıyla yapılan toplantıda konuşan Uzm. Dr. Rıza Çıtıl, SSPE hastalığı, nedenleri, belirtileri, evreleri, tanısı, tedavisi ve korunma yolları hakkında bilgiler verdi. Çıtıl, "SSPE, kızamık virüsünün neden olduğu, kızamık geçirilmesinden uzun bir süre sonra (5-10 yıl )ortaya çıkan, sinir sistemini tutan, yaygın beyin iltihabına bağlı ilerleyici kötüleşmenin görüldüğü, destek tedavisi verilmezse ölümcül bir hastalıktır. Halen kesin bir tedavisi olamamakla birlikte kızamık geçirenler dışında pek görülmemesi nedeniyle kızamık hastalığının yaygın bir şekilde önlenmesi SSPE görülme sıklığını azaltacaktır.

Aşılamayla kızamık hastalığının kontrolü sağlandığında kızamık hastalığının azalmasından birkaç yıl sonra yeni SSPE olguları da azalacaktır. Çünkü SSPE hastalığı ülkemizde kızamık hastalığı geçirilmesinden ortalama 5-10 yıl sonra ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla ülkemizde şu anda hiç kızamık vakası görülmese dahi, geçmiş dönemlerde kızamık geçiren çocukların birkaç yıl sonra bu hastalığa yakalanma ihtimalleri olduğundan, maalesef SSPE hastalığının birkaç yıl daha görülmesi beklenmektedir. SSPE hastalığından korunmanın tek yolu kızamık aşısıdır. Tüm çocuklar mutlaka aşılatılmalıdır" dedi.

CİZRE DEVLET HASTANESİ'NDE SSPE TOPLANTISI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2010 Pazartesi 12:54:00
Güncelleme :15 Şubat 2010 Pazartesi 15:19:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?