19
Mayıs
2024
Pazar
CİZRE - ŞIRNAK
Belediye Sayfaları

Tahtadan 'Lunapark' cıvıl cıvıl

Şırnak'ın Cizre ilçesinde sabahın erken saatlerinden itibaren büyüklerinden bayram harçlıklarını alan çocuklar Dicle Nehri kenarında kurulmuş olan salıncaklara akın ettiler. Çocuklar, 'Lunapark' tabir edilen tahta salıncaklarda 50 kuruş ile 1 YTL arasında değişen ücretler karşılığında eğleniyor. Lunaparkta salıncaklar elle sallanırken, dönme dolap da elle çevriliyor.


Cizre'de her bayram kurulan kalaslardan yapılan salıncaklı ve dönme dolaplı lunapark çocukların en büyük eğlencesi olmaya devam ediyor. Batı'nın diğer illerinde çocuklar bayramda lunaparklarda eğlenirken Cizreli çocuklar ise tahtırevanlardan yapılmış olan dönme dolap ve salıncaklarda eğleniyorlar. Her bayram ahşap kalasların çapraz çakılması ile kurulan salıncaklar çocukların tek eğlence aracı. Yaklaşık olarak 100-200 kişi bu işi yaparak bayramda ailesinin geçimine katkıda bulunmaya çalışıyor.

Bir salıncağı bulunan bir kişinin, bayramdaki günlük geliri bazen 100 YTL oluyor. Aile büyüklerinden aldıkları harçlıkları biriktiren çocuklar soluğu lunapark olarak tabir edilen ve Dicle Nehri kenarında kurulan salıncaklarda alıyorlar. Bir salıncağa binmelerinin bedeli 50 kuruş ile 1 YTL olarak değişiyor. Sallanmanın süresi ise salıncak sahibinin inisiyatifinde. Burada her şey insan gücü ile çalışıyor.

Salıncaklar elle sallanırken, dönme dolap da elle çevriliyor. Ama sonuçta bayram boyunca çocuklar eğlenmenin tadına varıyorlar. Öyle ki, Cizre'de topladıkları bütün bayram harçlığını salıncaklara ve dönme dolaplara veren çocuklar bile var.

iha
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2008 Salı 14:21:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?