18
Mayıs
2024
Cumartesi
CİZRE - ŞIRNAK
Belediye Sayfaları

YGS'ye törenle uğurlandılar

CİZRELİ ÜNİVERSİTE ADAYLARI KAYMAKAMLIK VE BELEDİYE DESTEĞİYLE YOLA ÇIKTI

11 Nisan 2010 tarihinde Malatya, Elazığ, Bitlis ve Siirt'te Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek olan Şırnak'ın Cizre ilçesindeki 375 öğrenci sınav merkezlerine uğurlandı. Kaymakamlık ve belediyenin ücretsiz konaklama ve ulaşım imkanı sunduğu üniversite adayları için Cizre Lisesi önünde uğurlama töreni düzenlendi.

Tercih yerleri değiştirilerek Malatya, Elazığ, Bitlis, Siirt ve Diyarbakır'a çıkan 375 öğrenci için Cizre Kaymakamlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Cizre Belediyesi harekete geçti. Kaymakamlık 375 öğrenci için barınma sorununu belediye de ulaşım sorununu ücretsiz bir şekilde halledince, 375 öğrenci tahsis edilen araçlarla sınava girecekleri illere gönderildiler. Cizre Lisesi önünde düzenlenen ve asker uğurlama törenini andıran uğurlama törenine Kaymakam Cihan Demirhan, Belediye Başkan Vekili Mehmet Saçı, Milli Eğitim Müdürü İhsan Gören, şube müdürleri, öğrenci velileri, dersane müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Uğurlanma töreninde açıklama yapan Kaymakam Cihan Demirhan, "Gönül isterdi ki bugün buradan uğurladığımız 375 kişi çevre illerde değil Şırnak'ta sınava girsin. Cizre'den 375 kişinin sınav yerlerinin başka illere verilmesi ile biz Kaymakamlık ve Cizre Belediyesi ile birlikte bu kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için yardımcı olduk. Belediye ulaşım için ücretsiz araç tahsis ederken biz de bu kişilerin kalacak yerleri için yer temin ettik. Gönül isterdi ki bütün öğrencilerin bütün vatandaşların Malatya,

Elazığ, Bitlis ve Siirt yerine Şırnak'ta sınava girmeleriydi. Ancak bu yıl böyle bir düzenleme olmuş. İnşallah bundan sonraki yıllarda Şırnak'ta sınavların yapılmasını arzu ediyoruz. Bu talep öğrencilerimizin, çocuklarımızın vatandaşlarımızın haklı bir talebidir. Bu sene artık bu şekilde aldığımız tedbirle öğrencilerimizin mağdur olmamasını sağladık. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu sorun bir daha yaşanmaz" dedi.

Belediye Başkan Vekili Mehmet Saçı, sınava girecek öğrencilere başarılar dilerken, öğrencilerin tercihleri dışında illere gönderilmesini eleştirdi. Saçı, "Gençlerimizin sınava katılması için buradan uzak olduğu gibi ulaşım yönünden de sıkıntı oluşturan Elazığ, Malatya ve Bitlis gibi illere tercihleri dışında verilmesi çok düşündürücüdür. Önceki sene de bu böyleydi. Fakat biz bunun bir hata sonucu olabileceğini düşündük" dedikten sonra, "Ama şimdi görünen o ki gençlerimizin önünü kapatmak için bile bile yapılan bir uygulamadır" iddiasında bulundu.

Sınav yeri tercihinin dışında çıkan öğrenci Emrah Bilge, "Sınav tercih yerimi Diyarbakır olarak seçmeme rağmen sınav yerim Malatya geldi. Bazı arkadaşlarımın da Elazığ oldu. Bu bence çok büyük bir yanlıştır. Bu bölgeye has bir uygulama olduğunu düşünüyoruz ve biz bugün buradan gidecek olan arkadaşlarımızla birlikte bunu tepki ile karşılıyor ve çok yanlış bir uygulama olduğunu da belirtmek istiyorum. Sınava gireceğim yerin çok sapa bir yere verilmesi bizleri mağdur etti. Hem ulaşım olsun hem de konaklama olsun bu yönde bizi çok mağdur duruma düşürdü" ifadelerini kullandı.

Özlem Tuna ise, "Sınav tercih yerim tercihimin dışına çıktığı için bu sisteme karşıyız. Bunu protesto ediyoruz. Biz böyle bir sınava kendi memleketimizde kendi ilçemizde katılmak istiyorduk. Ancak bizi farklı ve uzak illere verdiler. Bizim için de çok zor bir olay oldu ve sınav öncesi benim ve bütün arkadaşlarımın psikolojisini bozdu. Belki benim Malatya ya da Elazığ'a gidecek kadar maddi durumum yoktur ancak eğer Şırnak olsaydı gidip gelecektim. ÖSYM bu kararı alırken bunları düşünmüyor mu? Bugün belki de çoğu arkadaşımız bu sorundan dolayı sınava giremeyecek" diyerek uygulamayı protesto ettiklerini bildirdi.

Öğrenci velisi Adnan Şık ise, uygulamanın ayrımcılık olduğunu öne sürdü. Şık, "Birkaç kişinin yapmış olduğu kopyadan dolayı bunu herkese mal etme ve bütün bölgeyi cezalandırmak çok yanlış bir olaydır'' dedi.

Öğrencilerin YGS'ye giriş yerlerinin tercih dışı illere verilmesine sivil toplum kuruluşları da tepki gösterdi. KESK Cizre Şubesi, Şırnak Tabipler Birliği ve DİSK Şubesi adına CÜ-DER Temsilcisi Mahmut Duru'nun yaptığı ortak basın açıklamasında, "ÖSYM'nin son birkaç yıldır Şırnak'ta YGS'ye girecek öğrencilerin tercih dışı yerlere verilmesi tepkiyle karşılıyoruz. Sınav giriş yerleri 1, 2. tercih yerleri çıkması gerekirken maalesef öğrenciler istem dışı tercihlere gitmek zorunda kaldılar" görüşü dile getirildi ve hükümetin eğitim politikaları eleştirildi.

Kaymakam Demirhan, Belediye Başkan Vekili Mehmet Saçı, Milli Eğitim Müdürü İhsan Gören öğrencileri uğurlarken onlarla tek tek ilgilenip başarı diledi.

CİZRELİ ÜNİVERSİTE ADAYLARI KAYMAKAMLIK VE BELEDİYE DESTEĞİYLE YOLA ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2010 Cumartesi 00:06:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?