18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Mayınlı sahada petrol aranacak

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğünün, Suriye sınırındaki mayınlı alanın temizlenmesinden sonra burada Petrol aramaya başlayacağı öğrenildi. Suriye devleti ile aramızda başlayan görüşmelerin olumlu sonuçlanmasından sonra mayınlı alana yönelen TPAO Genel Müdürlüğü, bölgede incelemelerde bulunmak üzere eski Batman Bölge müdürlerinden Fikret Yöndem, Mustafa İşbilir ile Yavuz Tengiz'i bu sahaya görevlendirdi. Deneyimli jeologlar, mayınlı bölgedeki 20-30 kilometre genişlikteki arazide petrol araması yapılacağını belirterek buradaki çalışmalardan olumlu sonuç beklenebileceğini açıkladılar.
Türkiye'nin hemen karşısındaki Suriye topraklarında çok sayıda petrol üretim pompasının görüldüğünü belirten yetkililer "buradaki petrol çok kaliteli değildir. 10-11 gravite civarındaki petrol Batıraman sahasında üretilenin ayarındadır. Ancak burada ciddi bir çalışma yapılırsa petrol bulabileceğimizi umut ediyoruz" dediler.

Mayınlı arazinin temizlenmesi durumunda derhal çalışma başlatacaklarını ifade eden TPAO yetkilileri, buradaki incelemelerin süreceğini açıkladılar. TPAO'nun halen Suriye sınırında bulunan Mardin'in Nusaybin ve Şırnak'ın İdil ilçesinde çok sayıda petrol kuyusu bulunmasından dolayı, mayınlı sahadaki arama çalışmlarında önceliğin bu iki ilçeye verilmesi bekleniyor.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de bir süre önce, Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenmesi ile ilgili olarak şunları söylemişti: "Temizlikten sonra yapacağımız ilk iş o alanı petrol aramaya açmaktır. Çünkü karşı tarafta Suriye hemen sınırımızda petrol çıkartıyor. Biz ise bölge mayınlı olduğu için petrol çıkaramıyoruz. Öncelik vereceğimiz husus petrol aramalarıdır. TPAO da bunun hazırlıklarını yapıyor. Bölge temizlenince TPAO petrol aramaya başlayacak."

Yayın Tarihi : 21 Aralık 2004 Salı 00:25:24
Güncelleme :29 Aralık 2004 Çarşamba 00:44:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?