29
Nisan
2024
Pazertesi
ULUDERE - ŞIRNAK

Uludere Genel Bilgi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Şırnak İline bağlı bir ilçe olan Uludere, doğusunda Hakkari ilinin Çukurca ilçesi, batısında Şırnak Merkez ve Silopi ilçesi, kuzeyinde Beytüşşebap ilçesi, güneyinde de Irak ile çevrilidir. Şırnak İlinin doğu kesiminde yer almaktadır.İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İlçe topraklarını Güneydoğu Torosların uzantılarından Tanintanin Dağı (3.055 m.) ile Gölherç (Konaklı) Dağının batı uzantıları engebelendirmektedir. İlçenin önemli bir düzlüğü bulunmamaktadır.

İlçe topraklarını Habur Çayı ile Hezil Çayının kolları sulamaktadır. İl merkezine 51 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 825 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 35.158’dir.

Karasal iklimin hüküm sürdüğü ilçede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlı geçer.

İlçenin ekonomisi hayvancılığa dayalıdır. Tarıma elverişli alanlarının azlığı nedeni ile ilçe halkı geçimini hayvancılıktan sağlamaktadır. Başta dağ keçisi olmak üzere küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Ayrıca ilçede kilimcilik ve el dokuması yapılmaktadır.

İlçenin eski tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Eskiden Kılaban adı ile tanınan Uludere, Cumhuriyetin ilanından sonra bucak haline getirilerek Beytüşşebap’a bağlanmıştır. 1957 yılında da ilçe konumuna getirilmiş, 1990’da Şırnak’ın il olması ile buraya ilçe olarak bağlanmıştır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.sirnak.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2009 Cuma 13:11:02

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR