29
Nisan
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Almanlar Aksaray'da

Almanya'nın Hamburg Belediyesi İkinci Başkanı Senatör Birgit Schnieber-Janstram ile şehrin siyasi ve sivil toplum örgütü temsilcileri, Aksaray'ı ziyaret etti.

Hamburg Belediyesi İkinci Başkanı Senatör Birgit Schnieber-Janstram, CDU Parti Grubu Temsilcisi Bettina Machaczek, Türk İşverenler İşyeri Çalışma Birliği (ATU) Temsilcisi Aygül Özkan, SDP Parti Grubu Temsilcisi Aydan Özoğuz, Caritas Birliği Hamburg Temsilcisi Annemarie Reck-Zimmermann, Alman Sendikalar Birliği (DGB) Temsilcisi Hüseyin Yılmaz, Türk Toplumu Hamburg Temsilcisi Nihat Ercan, Türk -Alman Menfaat Birliği Temsilcisi Jerfi Hein, Hamburg Belediye Başkanlığı yetkilisi Florian Rodenberg, Hamburg Jurnal Muhabiri Julie Stein, Almanya Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal İşler Başkatibi Patricia Heinann'dan oluşan heyet, TBMM Türk-Alman Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Aksaray Milletvekili Ahmet Yaşar ve Belediye Başkanı Nevzat Palta tarafından karşılandı.

Alman heyeti, belediye meclis salonunda görüş alışverişinde bulundu. Türkler ve Almanlar'ın çok iyi entegre olduğunu görmenin kendisini mutlu ettiğini ifade eden Milletvekili Yaşar, "Türk-Alman Dostluk Grubu olarak Meclis'in en kalabalık gruplarından birisiyiz. Bizim çalışma amacımız parlamentolar arası dostluğu sağlamak. Avrupa dendiği zaman Türk insanının aklına Almanya gelir. 1960'tan sonra Almanya'ya göç eden ve daha sonra dönen vatandaşlarımız gönüllü olarak Almanya misyonerliği yapmaktadır. Almanya Türkiye'nin en önemli ticaret partneridir. Almanya ile ticaret hacmimiz bu yıl 20 milyar euro'nun üzerine çıkacak" dedi.

AB'nin Türkiye ile müzakerelere başlamasının çok önemli olduğuna işaret eden Milletvekili Yaşar, "AB'nin siyasi bir proje olduğu 3 Ekim'de tescil edilmiştir. Türkiye gibi nüfusunun büyük bir kısmı Müslüman olan ülkeyle müzakere başlangıcı çok önemli. Artık medeniyetlerin uzlaştığı bir dünya olsun istiyorduk. AB bu bakımdan önemli bir görev yapmıştır. Almanya'nın bu süreçte bize verdiği desteği çok önemsiyoruz. Bu süreçte zor koşulların olduğunu biliyoruz; ama hükümetimiz çok kararlı, inşallah bu süreci başarıyla tamamlayacağız" şeklinde konuştu.

"ÖĞRETMEN OLARAK GİDENLER ALMANCA BİLMİYOR"

Almanya'da yaşayan bazı Türkler'in entegrasyon sorunu yaşadığını bildiklerini ifade eden Milletvekili Ahmet Yaşar, "Bu durum bizi üzmektedir. Bunun için çalışmalar yaparak hükümetimize sunduk. Oradaki problemleri biliyoruz. Öğretmen olarak gidenlerin Almanca bilmediklerini tespit ettik. Ayrıca aynı şekilde din adamları da Almanca'yı bilmeden bu ülkede görevlendirilmiş. Onların entegrasyona katkı sağlayamadıklarını biliyorum. Bu konular için önlemler alınmıştır. Artık Almanca'yı bilmeyenler Almanya'ya gidemeyecek. Alman kültürü hakkında da görevlilere 6 ay süresince eğitim verilecek. Biz iki toplumun birbirini daha iyi tanıması için önemli çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Hamburg Belediyesi İkinci Başkanı Senatör Birgit Schnieber-Janstram ise, Türk Alman entegrasyonu konusunda Türk hükümeti tarafından yapılacak tüm projelere katılmaya hazır olduklarını söyledi.

Alman halkı arasında Türkiye ile müzakere sürecinin başlamasıyla tartışmaların da olduğunu belirten Birgit Schnieber-Janstram, "Tabii ki Almanya'da müzakere sürecinin başlamasıyla birlikte bazı tartışmalar oldu. Artık müzakereler başlatıldı. Entegrasyonun sağlanması konusunda Türk hükümetine yardımcı olmaya hazırız. Mevcut olan önyargının aza indirilmesi; hatta yok edilmesi için birlikte çalışmalıyız. Bizde özellikle Türkler'in bulunduğu okullarda İslam dini dersi verdiriyoruz. Onları adapte olmaları için dil kurslarına devam etme zorunluluğu getirdik" şeklinde konuştu.

Daha sonra Alman heyet, Milletvekili Ahmet Yaşar ve Belediye Başkanı Nevzat Palta'ya hediye verirken, belediye tarafından hazırlanan hediyeler de Alman heyete takdim edildi. Milletvekili Yaşar, Hamburg Belediyesi İkinci Başkanı Senatör Birgit Schnieber-Janstram'a nazarlık vererek, "Allah nazardan saklasın" dedi. Alman heyeti, heyet daha sonra Aksaray'dan ayrıldı.

.
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2005 Cuma 16:42:06
Güncelleme :29 Ekim 2005 Cumartesi 18:11:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?