29
Nisan
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Vadim o kadar güzel olacak ki

Dünyanın ikinci büyük kanyonu "Ihlara Vadisi" yeniden düzenleniyor. Bitki örtüsü ve içindeki kiliselerin korunacağı, yürüyüş alanları ve sağlık kabinlerinin yapılacağı Ihlara Vadisi'nde çalışmaların hava koşullarına göre en kısa sürede başlayacağı bildirildi.

Dünyanın ikinci büyük kanyonu olarak kabul edilen Ihlara Vadisi'ne ilgiyi arttırmak ve korunmasını sağlamak için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aksaray Valiliği, İl Özel İdaresi, Özel Çevre Koruma Kurulu ve bölgedeki belde belediyelerinin de içinde bulunduğu geniş katılımlı bir konsorsiyum oluşturuluyor.

Oluşturulan konsorsiyumun bir yol haritası çıkartarak vadiye ilgiyi arttırmak için çalışmalar yapacağını açıklayan Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Hamza Zengin, "Ihlara Vadisi'ne ilgiyi arttırmak için geniş katılımlı bir konsorsiyum oluşturuluyor. Konsorsiyumda Ihlara Vadisi her yönüyle ele alınarak yapılacak çalışmalar ele alınacak. Vadi içindeki bitkisel dokunun ve canlıların korunması için doğal yollarla gereken çalışmalar yapılacak. Ayrıca yürüyüş alanlarının yapılması konsorsiyumda görüşülecek" dedi.

Gezi için Ihlara Vadisi'ne gelecek turistlerin burada nüksedebilecek sağlık problemlerinin tedavisinin zamanında yapılması konusunun da çalışmalar olduğunu anlatan İl Kültür ve Turizm Müdürü Zengin, "Vadi içinde yaşanabilecek sağlık sorunlarına karşı ziyaretçilere anında müdahale yapılabilmesi için sağlık kabinleri yerleştirilecek. Bu sağlık kabinleri belirlenen bölgelere vadinin doğal yapısını bozmayacak şekilde yapılacak. Ayrıca vadiye asansör sistemi de görüşülecek. Asansörün şeffaf olması ve vadiye hiçbir temasının olmadan ziyaretçilerin vadiyi izleyerek asansörden inebilecekleri şekilde yapılması planlanıyor" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2005 Cumartesi 17:29:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İBRAHİM ÇAMKERTEN IP: 212.156.205.xxx Tarih : 13.11.2005 02:13:30
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün eşgüdümünde ilgili diğer kuruluşlarla birlikta Ihlara-Peristreme Vadimizin doğal sit'e ve çevreye duyarlı bir şekilde düzenlenmesi projesini ilgiyle izliyoruz.Asansör yapımı projesi Sit Alanlarını Koruma Kurulundan onay almış mıdır? İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün bazı yazılı kaynaklarda Hititlerin ilk başkenti olarak da anlatılan ACEMHÖYÜK'ün tanıtımı,turizme açılması için bir projesi var mıdır? Acemhöyük'ü Koçaş Devlet Üretme Çiftliğimiz üzerinden E-5 Karayoluna bağlamak Tuz Gölü'nün tam güneyinde yeralan ve aynı zamanda çok zengin bir kuş popülasyonuna sahip ACEMHÖYÜK'ün kültürel ve turizm açısından tanıtılmasını kolaylaştırmaz mı? Bilindiği üzere Aksarayımız Kapadokyanın en önemli kentidir,ancak turizm gelirlerinden hakettiği payı alamamaktadır,son beş yılda İbrahim ÇAMKERTEN'in tanıtım sponsorluğunu yaptığı SARATLI YERALTI ŞEHRİMİZ Valiliğimiz,İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün,İl Özel İdaremizin destekleriyle de her gün yüzlerce turistin uğrak yeri olmuş,SARATLI'da sosyal ve ekonomik değişim boy vermeye başlamıştır. SARATLI ile DEMİRCİ Kasabamız arasındaki uzaklık sadece 3 km'dir,yolu çok kötüdür,bu yol SARATLI'nın asfalt yolunun devamı olarak tur otobüslerinin geçebileceği şekilde Valiliğimizin ilgisi ile yapılabilirse hem Dünya Edebiyatına geçmiş Mahmut Makal'ın "Bizim Köy"ü ilginç doğası ve ilginç evleriyle çok otantik bir yerleşim yeri olarak turistlerin beğenisine sunulacak hem de SARATLI-DEMİRCİ_GÜZELYURT güzergahı birleşmiş olacaktır.Yine tanıtım sponsorluğunu İBRAHİM ÇAMKERTEN ve TRANSANATOLİE TOUR Fransadaki-Belçikadaki-Hollandadaki-Norveçteki bürolarıyla birlikta üstlenecek,Avrupa Konseyi'nin karşılıksız olarak verdiği fonlardan yararlanılacak, hazırlanmakta olan www.transanatolie.com web sitesinde bu yörelerimize yer verilecektir. YERALTI ŞEHRİ yabancıların en çok ilgi duyduğu ziyaret yeridir.Aksarayımız bu konuda hem zengindir,hem de tur güzergahı olarak zaman açısından kolay gezilecek konumdadır.Ankara-Kapadokya güzergahında SARATLI YERALTI şehrimiz nasıl çok zaman almadan ana yoldan 3 km içeri girilerek geziliyorsa EŞMEKAYA Beldemizdeki Yeraltı Şehri de KONYA-ACEMHÖYÜK-AKSARAY güzergahında ana yola sadece 3 km mesafededir.EŞMEKAYA Kasabasındaki Yeraltı Şehrimizin de çevre düzenlemesinin yapılmasından sonra çevreyi sosyal ve ekonomik açıdan değiştirme şansı vardır.OZANCIK Kasabamızdaki Yeraltı Şehrinin de aynı şansı vardır,Aksaray-Nevşehir Yoluna sadece 8 km'dir. Yukardaki konuların yöresel Basınımızın ve ilgili Kamu Kuruluşlarımızın ilgilerini çekecek şekilde gündem konusu yapılmasının sağlanmasını diler,basın olarak yaptığınız hizmetlere teşekkür eder içten saygı ve sevgilerimi sunarım. İbrahim ÇAMKERTEN Paris Büyükelçiliği Eski Kültür Ataşesi Transanatolie Tour Operatörü Fransızca/Hollandaca Profesyonel Turizm Tercüman Rehberi