2
Mayıs
2024
Perşembe
AKSARAY

Ömer Kaşif Nalbantoğlu


(1901 – 1978)

Aksaray’da, yaşadığı dönem içerisinde özellikle kimsesiz çocuklar olmak üzere yoksul hemşehrilerine sayısız iyiliklerde bulunmuş yenilikçi bir kişidir.

Ölümünden önce değerli ve büyük miktardaki taşınmazlarını kimsesiz çocuklar için yurt yapılmak üzere Devlete bağışlamıştır. Bu yurdun inşasına 1990 yılında başlanmış 1997 yılında kimsesiz çocuklar için faaliyete geçmiştir. Aynı taşınmazlar üzerinde Aksaray’da Askerlik Şubesi binası yapılarak, Askerlik Şubesi faaliyete geçmiştir. Aynı şekilde İl Jandarma Komutanlığı (Garnizon Komutanlığı) binası da bu taşınmaz üzerinde yapılarak uzun yıllar faaliyetini yeni yerine taşınıncaya kadar burada sürdürmüştür.

Aksaray’da önemli sağlık ocaklarından 1 Nolu Sağlık Ocağı da bu bu taşınmazda binası yapılarak yöredeki çok sayıdaki kişiye hizmetini bugüne kadar sürdürmektedir.

Çok sayıda öğrenciye maddi yönden yardım yaparak ve burs vererek okutmuş olup Aksaray’da çok sayıda kişi Onun yardımlarıyla tahsilini bitirip hayatta başarılı bir şekilde onun izinden gitmektedirler.

Aksaray’da yağlı ayçekirdeği yetiştirmeyi sağlık köyünde başlatmış ve Aksaray’da ilk defa olarak ayçekirdeği yağ fabrikasını kurmuştur. Son derece yenilikçi kişiliği ile yaşadığı Sağlık Kasabasında modern ziraat çalışmalarına (Yağlı ayçekirdeği ve çeşitli ziraat makineleri) öncü olmuştur.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar